Yunanistan'dan Skandal Türkiye Açıklaması

Türkiye, Oruç Reis gemisi için yeni Navtex ilan etmesinden sonra Yunanistan'tarafından önemli açıklama yayınladı.

Gündem Yayın: 10 Ağustos 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 10.08.2020 17:49:05
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin hamlesine büyük tepki gösterip Doğu Akdeniz'de bu tür hamlelerin provokasyon olduğunu iddia etti.

Yapılan Açıklamada, Yunanistan o şantajı kesinlikle kabul etmeyecektir. Egemenlik haklarını koruyacaktır.

Doğu Akdeniz'de sismik araştırma çalışmaları yapacak olan Oruç Reis, gemisi Antalya'dan demir alarak, çalışma yapacağı yere ulaşması Yunanistan tarafını panikletti.

Yunan tarafından yapılan önemli açıklamada "Sismik araştırma yasa dışıdır. Yunanistan, Türkiye'nin bölgedeki barış ve güvenliğe zarar verecek yasal olmayan hamlelerini durdurması çağrısında bulunuyor. Türkiye'nin yeni Navtex ilanı, 23 Ağustos tarihine kadar geçerli olacak.

Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi dairesindeki bilgilere göre sismik araştırma yapacak olan Oruç Reis'e, Ataman ve Cengiz Han gemileri de eşlik yaparken sondaj faaliyetlerin Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce Yunanistan ile Türkiye'yi karşı karşıya getiren bölgede yapılacağı açıklanmıştı.

PROVOKASYON DEDİLER

Bugün Atina'dan konuyla alakalı bir açıklama geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin bu atılımına tepki göstererek, Doğu Akdeniz'de bu tür hamlelerin provokasyon olduğunu iddia ederken, bölgedeki barış ve güvenliğe zarar vereceğini duyurdu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan şantajı kabul etmeyecektir. Egemenlik haklarını koruyacaktır.

ATİNA'DA ACİL KODUYLA TOPLANTI

Bugün Ulusal Güvenlik Konseyi toplanıyor. Toplantının gündemi açıklanmasa da Akdeniz'in doğusundaki gerginliğin gündem maddelerinden biri olduğu söyleniyor.

Üst düzey bir bakan, donanmanın Oruç Reis'in hareketlerini izlediğini söyledi. "Siyasi ve operasyonel açıdan tamamen hazırız" diyen bakan, Donanmanın büyük bölümü gerekli yerlere konuşlandırılmak üzere hazır.

YUNANİSTAN ALARM DURUMUNA GEÇTİ

Yunanistan ordusu, Türkiye'nin Rodos ve Meis adaları arasındaki bölgede askeri tatbikat düzenleme planları üzerine alarm verdiğini duyurarak ordu birimlerinin neredeyse tamamı izinleri iptal edildiğini açıkladı.

YUNANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE ÇAĞRI

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan önemli açıklamada Yunanistan, Türkiye'ye bölgede huzur ve güvenliğe zarar veren yasadışı eylemlere son vermesi uyarısında bulunuyor.

YUNANİSTAN'IN TWITTER GÜNDEMİNDE ORUÇ REİS

Yaşanan bütün gelişmelerden sonra Yunanistan'ın Twitter gündeminde ilk sıraya "Oruç Reis" etiketi yerleşti.NAVTEX NEDİR?

İngilizce "NAVigational TEleX" kelimelerinden kısaltılan NAVTEX, gemilerin seferleriyle birlikte denizcilere meteorolojik tahminlerin iletilmesi ve gerektiğinde uyarıların yapılması için kullanılan bir tür uluslararası yazılı haberleşme sistemi.

NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) parçası olarak kullanılıyor. Yazılı haberleşme sistemi üzerinden yapılan paylaşımlarla seyir halinde olan gemiler bilgilendiriliyor, tehlikelere veya risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesaj veriliyor. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri de NAVTEX üzerinden, yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak söz konusu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732