YARIN GÜNEŞ TUTULMASI YAŞANACAK

2 Temmuz’da Güneş Tutulması Yaşanacak.

Bilim Yayın: 01 Temmuz 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 01.07.2019 15:24:30
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Güneş tutulacak
2  Temmuzda yaşanacak olan tam Güneş tutulması, bu sene yaşanacak ikinci Güneş tutulması olacak ve Türkiye bu olaya şahitlik edemeyecek. Türkiye saat ile 19:55 başlayacak olan güneş tutulmasını Avrupa Uzay Ajansı canlı olarak sunacak 

 

2019 yılının ikinci Güneş tutulması yarın (2 Temmuz) yaşanacak ve Güney Pasifik, Şili ve Arjantin diliminden gözlemlenecek. 2 Temmuz tam Güneş tutulmasının ülkemizden gözlenmesi mümkün olmayacak. Ancak Avrupa Uzay Ajansı, tutulmayı canlı yayımlayacağını açıkladı.
 
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE ODAKLANILACAK
 
Bilim insanları yarın yaşanacak olan tam Güneş tutulmasını Ulusal Bilim Vakfı tarafından yönetilen And Dağları'ndaki bir gözlemevinden izleyecek.
 
Gökbilimciler ve fizikçiler, Güneş tutulması sırasında yapmayı planladıkları deneyleri hazırladılar. Bilim insanları bu deneylerde, geçmişteki tutulmalarda olduğu gibi, Güneş tutulmasının yanı sıra tutulmaların Dünya üzerindeki etkilerine de odaklanacak.
 
Williams Kolejinden Astronomi Profesörü Jay Pasachoff, “Güneşin nasıl parladığını anlamaya çalışıyoruz.” dedi.
 
Cerro Tololo sahasındaki teleskoplar Güneş'i gözlemlemek için donatılmamıştır, ancak araştırmacılar dağın tepesine yeni teleskoplar kurmak için And Dağları'nın atmosferinden ve Ulusal Bilim Vakfı altyapısından faydalanabilirler.
 
Cerro Tololo Gözlemevi
 
Ulusal Güneş Gözlemevi, Güneş tutulması sırasında gözlemevini kullanacak beş takım seçti. Araştırmacılar ağırlıklı olarak Güneş'in atmosferinin dışını ve en sıcak bölgesini, koronasını araştırmaya çalışacak. Bir ekip ise Dünya'nın atmosferindeki değişiklikleri araştıracak.
 
İç koronanın yalnızca tutulmalarda görülebildiğini anlatan Pasachoff, kısa dakikalar içinde koronanın gözle görülür hale geldiğini ve yeryüzü ile gökyüzünden teleskoplarla takip edebildiğini vurguladı.
 
Tutulmanın eşsiz doğasının altını çizen Pasachoff, "Bu tutulma esnasında, başka tutulmalara nazaran daha fazla donanım ve daha çok sayıda ekip hazır bulunacak. Böylece Güneş'in atmosferinin nasıl ısındığına dair sırları aralayacağını umduğumuz muazzam veri tabanları oluşacak." dedi.
 
GÜNEŞ PATLAMALARINI DAHA İYİ ANLAMAMIZA YARDIM EDECEK
 
Pasachoff, "Muhtemelen, diğer yıldızların da döngüsel davranışları olan koronası vardır ve Güneş, yıldızların davranışlarını yakından incelememize ve öğrenmemize izin verecek." ifadesini kullandı.
 
Atmosferik Araştırma Uzmanı Paul Bryans, “Manyetik alanı incelemek ayrıca güneş patlamalarını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar manyetik alanı, polarizasyonu veya ışık dalgalarının seyahat ettikleri yöne göre yönünü ölçebilir.” dedi.
 
Bu yıl yaşanacak tutulma, Güneş'in aktivitesi bakımından asgari seviyeye yakın olduğundan, korona, 2017 tutulması sırasında göründüğü gibi görünmeyecek. Bu sebeple bu yıl yapılacak gözlemlerle Güneş aktivitesi sırasında yaşanan korona değişimi de ölçülebilecek.
 
Hawaii Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren bilim insanı Shadia Habbal, Astronomi Araştırmaları Üniversiteler Birliğinden bir sürümde açıklandı.
 
Bildiri, Ulusal Bilim Vakfı ve NASA için birinci sınıf astronomik gözlemevleri işleten 46 ABD kurumu ve 4 uluslararası kuruluştan oluşan bir konsorsiyum olan Astronomi Araştırmaları Üniversiteleri Birliği (AURA) tarafından yayımlandı.
 

 
GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?
 
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir.
 
Bir yıl içinde Ay’ın Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden yılda iki ilâ beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir.
 
Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.
 
Güneş tutulmasının, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemesi önerilir.HABER: AŞKIN URHAN

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732