Türkiye Dünya'da En Fazla Mülteci Misafir Eden Ülke

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Mülteci Destek Derneği'nin (MUDEM) iş birliğinde düzenlenen, Avrupa Birliği'nin desteklediği 'Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları'nın beşincisi Van'da yapıldı.

Yayın: 12 Kasım 2019 - Salı - Güncelleme: 12.11.2019 21:31:03
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından düzenlenen “Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları”nın üçüncü toplantısı 8-10 Kasım tarihleri arasında Van’da gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği’nin finansal desteği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) iş birliğiyle Van’da gerçekleşen Basın Buluşmaları, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak ve MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş’ın açılış konuşmaları ile başladı. AB Türkiye Delegasyonu Basın ve İletişim Bölüm Başkanı Marie-Madeleine Kanellopoulou’nun ‘Göç Konusunda Türkiye ve AB iş Birliği: Türkiye’deki Mülteciler için Olanaklar’ sunumu ile devam eden toplantı da gazetecilerden gelen sorular da Kanellopoulou tarafından cevaplandırıldı.

 

UNHCR Türkiye Kıdemli Dış İlişkiler Sorumlusu Cem Mehmethanoğlu’nun ‘Medyada Mültecilerin Korunma ve İhtiyaçlarına Dayalı Temsili’ ve UNICEF Türkiye İletişim Sorumlusu Can Remzi Ergen’in ‘Göç, Mülteciler, Çocuklar ve Medya’ sunumu ile devam eden Van ‘Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’ toplantısının ilk günü, Radyo Evi Derneği Başkanı Yusuf Erbaş moderatörlüğünde, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Göç ve Acil Durum Eğitim Başkanlığı Şube Müdürü Selami İskender, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik ve Spor Uzmanı Serkan Yücel ve T.C. Van Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü Temsilcisi Uzman Dilara Akçay’ın katıldığı ‘Mültecilere Yönelik Yapılan Çalışmalar’ temalı oturum ile tamamlandı.

Van ‘‘Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’nın ikinci günü ise, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak’ın ‘Mültecilerle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar ve Doğru Terminoloji’ sunumu ile başladı. Kavlaklı, konuşmasının sonrasında gazetecilerden gelen soruları da cevaplandırdı. Ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar’ın moderatörlüğünü yaptığı, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çelik ve TV Sunucusu Liana Dahdouh’un katıldığı ‘Gazetecilerin Gözünden Medyada Göç ve Mültecilerin Yeri’ söyleşisi gibi pek çok başlıkta sunumlar yapıldı.  

 

URARTU Otel'de düzenlenen, iki gün süren programda, mültecilerin topluma ve yerel halka olan uyumunun tesisinde basın mensuplarına önemli rol düştüğünü kaydeden SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, şunları söyledi: Türkiye, son 6 yıldır en fazla mülteci ağırlayan ülke. Türkiye, Suriyeliler için bugüne kadar yaklaşık 45 milyar dolar harcadı. Suriye dışında bulunan kişilerin yüzde 65'ini Türkiye tek başına ağırlamakta ve bununla beraber çok da görülmeyen Suriye krizi gölgesinde kalan 400 bine yakın diğer uyruklu göçmenler bulunuyor."

 

Kavlak: “Siyasi otoritenin çabaları tüm dünyaya örnek oldu”

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, son 6 yıldır dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke olan Türkiye’nin, göçü yönetmek için yüksek standartlarda kanuni düzenlemeler yaptığını söyledi. Kavlak, “Sorumluluktan kaçmaya çalışan birçok ülke varken, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü gibi bir teşkilat ile bu nüfus akınını karşılayan siyasi otoritenin çabaları tüm dünyaya örnek olmuştur” dedi.

Sosyal uyum konusunda yerel medyaya büyük rol düştüğünü belirten Kavlak, “yaşadıkları yerlerin nabzını en iyi bilen ve yaygın medyada gördüğümüz haberlerin birçoğunun asıl mimarı yerel basın mensupları, meslekleri ile kamuoyunun algısının oluşmasında çok büyük bir öneme sahiptir. Haberlerde kullanılan dil, konuyla ilgili doğru terminolojiye hakimiyet gibi konular, ülkemizin dünyada örnek olan çalışmalarına büyük katkılar sağlayabilecek güçtedir” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732