''Toprak Dede'' son yolculuğuna uğurlandı

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca için Cemal Reşit Rey Salonu’nda anma töreni düzenlendi. “Toprak Dede” unvanıyla tanınan Karaca’yı son yolculuğunda yalnız bırakmayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Belki doğduğumuz köyleri, hayatımız geçirdiğimiz alanları biz unuttuk, ama o hiç unutmadı. Oraları besledi. Bu ülkenin doğal hayatına, toprağına, suyuna, ormanına, yeşiline sahip çıktı. Karaca’nın sahip çıktığı bu değerlere, bundan sonra sahip çıkmak hem bizim vatana olan borcumuz hem de rahmetli Toprak Dede’ye olan borcumuz diye düşünüyorum” dedi.

Yaşam Yayın: 22 Ocak 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 22.01.2020 15:18:19
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

    

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, önceki gün, 97 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Merhum Karaca için Harbiye’deki Cemal Reşit Rey (CRR) Salonu’nda anma töreni düzenlendi. Törene CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, TEMA Vakfı yöneticileri ve üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

ARKADAŞLARI: “TOPRAĞIN BAŞI SAĞ OLSUN…”
Tören için sahneye, “Toprak Dede” Karaca ile özdeşleşen bir ağaca sarıldığı fotoğraf konuldu. Tören, yakın çağın en önemli ozanlarından Aşık Veysel’in sesinden “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” türküsüyle başladı. Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konuşmalara geçildi. TEMA’yı Karaca ile birlikte kuran “Yaprak Dede” Ali Nihat Gökyiğit, töreni, sahneye konulan koltukta izledi. Törende ilk konuşmayı, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emin Yıldırım yaptı ve sözlerini, “Toprağın başı sağ olsun” şeklinde bitirdi. TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, “Sessizlerin sesi olmaya devam edeceğiz” derken, TEMA Vakfı Ankara İl Temsilcisi Nevzat Özer, “Rahat uyu Toprak Dede” ifadelerini kullandı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da göz yaşları içerisinde yaptığı konuşmasını “Bir kanadımız kırıldı. Sizi çok özleyeceğiz” sözleriyle noktaladı.



İMAMOĞLU: “ÜLKEMİZ, ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞERİNİ, VİCDANINI KAYBETTİ”
TEMA Vakfı yöneticilerinin ardından İmamoğlu söz aldı. Sözlerine, “Hepimizin başı sağ olsun” diyerek başlayan İmamoğlu, “Hayat geçici. Dünyada geriye hoş bir seda bırakma emelinin daha ötesinde bir değer yok. İyiliklerle anılmak, güzelliklerle hatırlanmak, yaptıklarımızla kalıcı olmak, her anını dolu dolu yaşamak çok önemli. Bence hayatın bu sırrını keşfedip ona layık bir yaşam oluşturmak… Hayrettin Karaca bu sırra erişen insanlardan birisi. Gerçekten ülkemizin çok önemli bir değerini, vicdanını kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Hepimiz bir ailemizin ferdini kaybetmiş gibi hissediyoruz. Bir isim bu kadar mı yakışır; ‘Toprak Dede’ ismi. Bunun ispatını ortaya koymuş, buna hayatını adamış bir insanı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

İMAMOĞLU: “KARACA’NIN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU”
Karaca kendisini, sadece ülkesine değil, aynı zamanda dünyaya adamış bir insan olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Hepimiz topraktan gelip, toprağa gidiyoruz. Marifet tabi bu toprağın değerini bilmekte ve bu toprağın hakkını vermekte. Bunu hepimize htirdi yaptıklarıyla. Kendi canına sahip çıkar gibi, toprağına sahip çıkan bir insandı. Toprak Dede, bunu topluma öğretmeyi ve hayatını bu idealle geçirmeyi hedefledi. Doğru yaşamak nasıldır; hepimize o ispat etmiştir. İsraf etmenin insana doğaya topluma tahribatını çok iyi anlamamızı sağladı. Bu bilinci topluma yaygınlaştırmak için hayatını adadı. ‘Param var ama ihtiyacım olmayan şeyleri almaya hakkım yok’ diyebilen derinlikte; insan gibi insandı.Bu ülkenin her toprağında, her ormanında onun geniş gönlünden bir parça var. Belki doğduğumuz köyleri, hayatımız geçirdiğimiz alanları biz unuttuk, ama O hiç unutmadı. Oraları besledi. Bu ülkenin doğal hayatına, toprağına, suyuna, ormanına, yeşiline sahip çıktı. Karaca’nın sahip çıktığı bu değerlere, bundan sonra sahip çıkmak hem bizim vatana olan borcumuz hem de rahmetli Toprak Dede’ye olan borcumuz diye düşünüyorum. İnşallah bu hizmetlerini hiçbir zaman unutmayacağız. Bize de yardımcı olacak; önce insana, önce doğaya hizmet etmenin önemli bir felsefe olarak önümüzde durduğunu, bu görevimizde bize örnek olacağını gösterdi” dedi.



YAPRAK DEDE: “BAYRAĞIN ALTINDA; TOPRAĞI, YAPRAĞI KORUYACAĞIZ”
TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı 95 yaşındaki “Yaprak Dede” Ali Nihat Gökyiğit, konuşmasını kürsüde ve ayakta yapmak istedi. Görevlilerin yardımıyla mikrofona gelen Gökyiğit, “Toprak Dede” ile TEMA Vakfı’nı kurma süreçlerinden söz etti. Gökyiğit’in, “O, ‘Toprak Dede’ unvanını, kendisine verilen an kıymetli armağan olarak gördü. Sonra, lütfettiler bana da ‘Yaprak Dede’ unvanı verdiler. Ben de aynı şekilde, onu en büyük bir armağan olarak görüyorum. Şunu beraber söylüyorduk: Toprak, yaprak, bayrak. Bayrağın altında; toprağı, yaprağı koruyacağız inşallah hep beraber” sözleri büyük alkış aldı.

BM, KARACA’YI “ORMAN KAHRAMANI” İLAN ETMİŞTİ
Konuşmaların ardından Karaca’nın hayatından kesitlerin sunulduğu film gösterildi. İmamoğlu, CRR’deki törenden sonra Fatih Camii’ne geçti ve Karaca’nın öğle namazını müteakip düzenlenen cenaze törenine katıldı. Karaca, kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedildi. Birleşmiş Milletler (BM) Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında 30 ülkeden 47 adayın arasından Hayrettin Karaca’yı seçerek “Orman Kahramanı” ödülüne layık bulmuştu. Karaca, ödülünü, İstanbul’da 197 ülkenin katılımıyla yapılmakta olan BM 10. Orman Forumu kapsamında düzenlenen bir törenle almıştı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732