Son Birkaç Haftada Vaka Sayısında Dikkat Çekici Artış Var

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, "Son birkaç hafta içerisinde vaka sayısında dikkat çekici artış var."

Sağlık Yayın: 15 Eylül 2020 - Salı - Güncelleme: 15.09.2020 22:54:27
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Kovid-19 salgını Türkiye'de seyriyle alakalı olarak değerlendirmede bulundu. "Mart ayından beri gecemizi gündüzümüze katıp hiç durmadan çalışıyoruz. Bu mücadeleye çok emek verdik ve vermeyede devam ediyoruz.

Bu kadar emeğin karşısında daha güzel bir tablo görmek isterken her gün Kovid-19 olduğunu düşünen 250-300 olan hastayla karşılaşmak istemezdik" diyen Kutlubay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Nisan ayında Kovid servisimizde 235 yatan hastamız olmasına rağmen bugün servisimizde yatan hasta sayımız 50. Bunların 10'u yoğun bakımda. Nisan ayı aynı dönemde ise yoğun bakımda yatan Kovid'li hasta sayımız 35 idi.

Şu anda hastanemize gelen hastalarımızın genel durumların daha iyi olduğunu ve daha az hastayı yatırdığımızı söylesem de bundan her şeyin yolunda olduğu sonucu çıkmamalı."

SON HAFTALARDA VAKA ARTIŞINDA CİDDİ ARTIŞ VAR

"Doç. Dr. Zekayi Kutlubay salgının başından itibaren yaşanan zamanı şimdiki durumla karşılaştırırsak; "Mart ayının başından beri yaptığımız test sayısı 64 bin 934. Bugün itibarı ile bunların 5582'si (yüzde 8.5) pozitif.

Şu anki pozitif hasta sayımız nisan ayına göre düşük olsa da son birkaç hafta içinde vaka sayısında dikkat çekici artış var ve hastaların test pozitif oranları yüzde 12-17 arasında değişmekte.

Bu, 'daha çok hastada pozitiflik saptıyoruz' demek olsa da semptomların hafif olması sebebiyle servise daha az hasta yatırıp hastaları çoğunlukla ayakta görüp evlerine gönderiyoruz gibi bir gerçek de var."

AŞIYLA İLGİLİ HABERLER UMUT VERİCİ

Bu noktada Cerrahpaşa olarak test oranların ülke genelinden biraz daha yüksek olabileceğine dikkat çeken ve bunun sebebi, şüpheli ve riski yüksek hasta grubun kendilerine başvurma oranı fazlalığına bağlayan Kutlubay, bu zamanda kendini hasta hisseden herkes her hastaneye başvurmadığı için kendi verilerinin ülke genelinden biraz daha yüksek çıkabileceğini söyledi.

Kutlubay, "2020 yılını unutalım. 2021 yılını ise çıkacak aşılara göre şekillendirip önümüze öyle bakalım, ilaç konusunda şimdilik iyi haber olmasa da aşıyla ilgili haberler umut verici."

MASKE BİR AKSESUAR DEĞİLDİR AMACINA UYGUN KULLANILMALI

Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vurdumduymazlıkla aymazlık arasında bir yerdeyiz. Oysa böyle bir lüksümüz yok. Uyarıları dikkate almıyor ve tedbirleri görmezden geliyoruz.

Maske bir aksesuar değildir ve amacına uygun kullanılmaması durumunda beklenen faydayı sağlamak mümkün olmaz. Kalabalık ortamlara girmekten vazgeçmeyip hijyen kurallarına uymayanlar bilmelidir ki bu virüs sizin ya da bir yakınınızın canını yakabilir 'Bana bir şey olmaz' demeden önce dünyaya neler olup bittiğine bakıp tehlikenin farkında olmak gerekir.

Yoğun bakım servislerinde yatan hastaların yaşadıkları zorluklar kamu spotu yapılıp halka gösterilse belki karşı karşıya olduğumuz riskin farkına daha iyi varılır."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732