Sırp-Türk kültürü ve geleneği bizi birbirimize bağlayacak

Editörümüz Hakan Dikmen Sırbistan Türk Derneği Başkanı Alija Şahoviç ile Sırbistan’ı, Türk Derneğini, Türklerin yaşadıkları sorunları ve Dernek faaliyetlerini gündeme getirdi.

Yayın: 12 Aralık 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 12.12.2020 18:22:55
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Google News

Başkanım bizler sizi çok iyi tanıyoruz Vatan, millet, bayrak aşkınızı ama tanımayan insanlar için kendinizden bahseder misiniz?

Sırbistan Türkler Derneği ne zaman ve hangi amaçlarla kuruldu?

Kimdir Alija Şahoviç 01.11.1955 yılında Novi Pazar’da dünyaya geldim. Babam Said annem Feha. Evliyim 4 kız babasıyım, İlk ve Ortaokulu Novi Pazar’da okudum. Daha sonra Ekonomi yüksekokulu Ekonomi bölümünü bitirdim. Benim kökenim Osmanlıya dayanmaktadır. Sizin de belirttiğiniz gibi Vatan, Millet, Bayrak aşığıyım.

Sırbistan Türkleri Derneği, Sırp-Türk toplumunu geliştirmek ve beslemek ve her alanda iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla 21 Temmuz 2014 tarihinde kuruldu.  Bu tür hedeflere ulaşmak için önemli unsurlardan biri iletişimdir.  Bu nedenle, dernek tarafından düzenlenen Türkçe dersleri, ilgilenen tüm öğrenciler için ücretsizdir. Önceliklerden biri, eylemi hali hazırda uygulamakta olan derneğin, Sırbistan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı'nın talimatıyla ilk ve orta öğretim okullarında seçmeli ders olarak Türkçe'nin tanıtılması olacak


Bunun için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin sadece Türk dili ve edebiyatı okumuş 50 öğrenci sağlamasına ihtiyacımız var.

Türk dilinin Balkanlar'a geri dönüşü

Sırbistan Türkleri Derneği, kuruluşundan bu yana, kurucusu ve başkanlığını yürütmekteyim. Dernek benim başkanlığımda bir sivil toplum örgütü olarak, hedefleri net bir şekilde tanımlandı. Dernek Başkanı olarak, Türk dilinin öğretilmesine özel önem verdim. Osmanlıların bu bölgeyi terk etmesinden sonra yüzyıllar boyunca Balkanlar'da var olan Türk dili, yerel halk arasında kaybolmuştur. Türk dilinin eğitim açısından önemini vurgulamak ve bölgemizde tekrar kullanmak amacıyla Sırbistan Türkleri Derneği, 2014 yılından 2017 yılı başına kadar olan dönemde tamamen ücretsiz Türkçe dersleri verdi. Dersler, Dernek bünyesinde iki nitelikli Türkçe öğretmeni tarafından yapıldı. Maalesef 2017 yılının başında, aşılamayan mali zorluklar nedeniyle Dernek, Türkçe dil kursunu iptal etmek ve önceki binalarını terk etmek zorunda kaldı. Derneğin ofisi şu anda kurucu ve Başkan Aliya Şahoviç'in aile evinde bulunmaktadır.

Dernek tüm zorluklara rağmen, Türk dilinin Balkanlar'a geri dönmesi ve ilk ve orta öğretim okullarına girmesi konusunda ısrar etmeye devam ediyor. Gençlerimizin Türk dili ile erken yaşlardan itibaren, sadece Türk dizileriyle temas kurması ne kadar faydalı olurdu! 2019 yılında Sırbistan Türkleri Derneği, Sakarya Serdivan Belediyesi ile işbirliği yaparak bir grup öğrenciyi iki aylığına Türkçe yaz okuluna gönderdi. İki ülke arasındaki bağları güçlendirmek ve kültürel deneyim alışverişinde bulunmak amacıyla derneğimiz, toplu sünnetten Türkiye Cumhuriyeti'nde halk oyunları uluslararası gençlik yarışmalarına katılmaya kadar çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi ve daha birçok etkinlik sıralanabilir.

Derneğiniz ne tür zorluklar mücadele ediyor

Derneğin karşılaştığı tek zorluk mali zorluklar değildir. Kanlı suç örgütü FETÖ'nün Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında faaliyet gösterdiğini kendiniz de biliyorsunuz. Novi Pazar'da biz de eylemlerinin zararını htik. Elbette Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk halkının ve Türkiye'nin samimi hayranları olarak bu suç örgütünün bizler için kurmaya çalıştığı, şüpheli tekliflerle şüpheli kişiler göndermekten, Derneğe Türkiye'de bile iftira atmaya kadar pek çok sorun ve tuzakla karşılaştık. Dernek çalışmaları ve bağlılığı ile başarılı oldu, ancak Türk kuruluşlarının bu konudaki çabukluğunun eksik olduğunu söylemeliyim. Novi Pazar'da bu suçlu ve kanlı örgütün en az iki bin üyesi var ve bu yüzden herkesi bu sorundan başını çevirmemeye, FETÖ denen bu belaya giden yolda kardeş bir halk olarak birlikte durdurmaya çağırıyoruz!

Sırbistan Türkleri Derneği yıllardır özenle ve güncel olarak Sırbistan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türklerini kayıt altına alıyor.

Sırbistan-Türkiye işbirliği köprüsü

Böylelikle, Sırbistan Cumhuriyeti'nde Sırpların çoğunluğunun yanı sıra, aralarında önemli bir yeri Türk ulusal azınlığına ait olan ulusal azınlıkların da bulunduğunu yerli ve yabancı kamuoyuna belirtmek istiyor.

Uzun vadeli görev ve hedefimiz, Sırbistan Cumhuriyeti'nde yaşayan Türk halkının her üyesini kayıt altına almak, onları derneğimiz çevresinde toplamak ve Türk dili ile Türk kültürü ve geleneğini onaylamaktır.

Türk milli azınlığı, Sırbistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir işbirliği köprüsü olacaktır. Türk halkının üyeleri olarak, bu iki dost ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeye yardımcı olmak ve iki dost ülkemiz için yararlı olan tüm alanlara yaymak istiyoruz.

Sırbistan'daki Türk kültürünü ve geleneğini onaylamak ve ayrıca Sırp halkının kültürünü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunmak istiyoruz.

İki ülkemiz arasındaki ilişkilerin daha samimi, daha yakın ve daha dostane hale gelmesini dört gözle bekliyoruz ve derneğimiz onların daha da yüksek ve daha imrenilecek bir seviyeye ulaşmalarına yardımcı olacak.

Kendimizi Sırbistan Cumhuriyeti'ndeki Türk halkının meşru temsilcileri olarak görüyoruz ve Sırbistan'ın yaşadıkları ülke ve anavatanları olduğu Türk halkının tüm üyelerini derneğimizin etrafında toplama arzumuz var.

Türkler Sırbistan'da ne tür sorunlar yaşıyor?

Sırbistan Cumhuriyeti, bu ülkede yaşayan Türk nüfusuna karşı doğru davranmaktadır.  Devletin bize karşı tavrından memnunuz.  İlişkimiz karşılıklı saygı ve işbirliğine dayanmaktadır.

Sırbistan'daki Türklerin kendi dilleri, dinleri, gelenek ve görenekleri olabilir mi?

Türk dilinin eğitim kurumlarında yani ilk ve ortaokullarda en azından seçmeli ders olarak konulardan biri olması için mücadele ediyoruz.  Sırbistan'da dini duyguların ve ritüellerin ifade özgürlüğü yasal olarak garanti altına alınmıştır ve bu konuda herhangi bir sorunumuz bulunmamaktadır.  Gelenek ve görenekleri beslemek söz konusu olduğunda, çocukları evlerde büyütmekten kültürel etkinliklere katılmaya kadar gelenek ve göreneklerimizi korumaya ve geliştirmeye çalışıyoruz.

Türkiye ile Sırbistan arasındaki mevcut ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karşılıklı olarak Türkiye ile Sırbistan arasındaki diyalogun gelişmesi iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerinin gelişmesinin işaretidir, giderek artan bir şekilde artan işbirliği ve dostluk ilişkilerinin güçlenmesinin işaretidir. İki ülke arasındaki ilişkiler uzun zamandır daha iyi. Bu, Türk halkının Sırbistan Cumhuriyeti'ndeki konumu ve muamelesi üzerinde doğrudan olumlu bir etkiye sahiptir.  Gelecekte bu iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda daha da iyi bir işbirliğinin işareti olacağını umuyoruz

Ticari ve politik ilişkiler nasıldır?

Türkiye Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasında ekonomik veya ticari işbirliği artıyor.  Bu, iki ülke arasında artan ticaret hacminde ve tüm ekonomik alanlarda işbirliğinin geliştirilmesinde etkili olmaktadır.  Siyasi ilişkiler gittikçe daha iyi hale geliyor ve karşılıklı saygı ve takdir göstergesi olarak görülüyor.

Eklemek istediğin başka bir şey var mı?

Sırbistan Türkler Derneği, Türkiye Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesine özverili katkılarını veriyor ve vermeye devam edecek ve bu iki ülkeyi daha da güçlü bir şekilde birbirine bağlayacak bir köprü olacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732