Öztürk Yılmaz : Türkiye'nin Suriye'de Elini Güçlendirecek Bir Plan Gerekiyor. Öztürk Yılmaz'dan Suriye Planı

Bağımsız Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin Suriye'de meşruiyet alanı yaratması gerektiğini söyledi.

Siyaset Yayın: 06 Şubat 2020 - Perşembe - Güncelleme: 06.02.2020 20:25:20
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Takip EtGoogle News

Haber: Eren Talha Altun

Bağımsız Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin Suriye'de meşruiyet alanı yaratması gerektiğini söyledi.

Basın Toplantısında Açıklamalarda Bulunan Sayın Öztürk Yılmaz ;

"Türkiye Suriye ile  doğrudan çatışması , söz konusu olabilecek mecraya sürükleniyor olaylar . Sayın Cumhurbaşkanı Eğer  Şubat'ın sonuna kadar esat güçleri Suman ve Morek’de ki bizim gözlemci noktaların ötesine, Yani gerisine çekilmezse doğrudan müdahale edileceğini belirtti. Bu şu anlama geliyor ,  Suriye ile doğrudan çatışacağız , anlamına geliyor."

 

 

 

Türkiye'nin, Suriye konusunda gereken adımları izlemediğini ve yapılması gerekenleri yapmadığını savunan Yılmaz, bu konuda Türkiye'nin elini güçlendirecek bir plana ihtiyaç olduğunu söyledi. Yılmaz, bu bağlamda bir plan kapsamında İdlib'deki gözlem noktalarının, biraz daha kuzeye çekilmesi ve orada daha güvenli bir hat oluşturulması gerektiğini, daha sonra ise İdlib, Afrin, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekatı alanlarında meclisler oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

"Türkiye'nin elini güçlendirecek bir plan gerekiyor."

Türkiye'de maalesef akıllı bir strateji bu konu ile ilgili izlenmemiştir. Bununla ilgili yapılması gerekenler vardır , yapılmamıştır. 5 aşamalı  realist yaşayabilir , Türkiye'nin meşruiyet alanını genişletebilecek ve  bundan sonra olabilecek gelişmelere karşı Türkiye'nin elini güçlendirecek bir plan gerekiyor.Bir kere daha önce defalarca söyledim İdlib’te ki gözlem noktaları iki gözlem noktamız şu anda Esad tarafından çevrelenmiş  durumda ikmalde ve güvenlikte zorluklar yaşıyoruz. Bir kere bu gözlem noktalarının biraz daha kuzeye çekilmesi ve orada daha güvenli bir hat oluşturulması önem ve öncelik taşıyor . 

"Bu tarihi bir öneridir."

"Bu tarihi bir öneridir. Hükümet dinler dinlemez ama göreceksiniz olaylar bu noktaya gelecektir. Bu noktaya geldikten sonra iş işten geçtikten sonra birşeyler yapmak zordur. Şimdiden tedbir almak gerekir. İkinci konu bu gözlem noktalarını biraz kuzeye çekip Hattı sağlamlaştırdıktan  sonra yani sınırımızın 20 - 25 kilometre derinliğine bunları aldıktan sonra bu defa idlib'de Afrin'de. Fırat kalkanı alanında ve Barış Pınarı Harekatı alanında yani 4 bölgede O bölgenin ileri gelenlerinden müteşekkil olacak geçici meclisler oluşturulması.Geçici idareler teşekkül ettirilmesi gerekir. 3.sü geçici meclislerin karar alarak bu 4 Meclisin olduğu ve idarenin olduğu alanlarda seçim yapılması gerekir. Ve normal yani geçici meclisten bu defa normal meclise geçilmesi ve normal idarelerin oluşturulması. 4 - bu meclislerin  ve idarelerin birleştirilmesi. Tek  Meclis ve idareye dönüştürülmesi gerekir.

Evet Barış Pınar'ı bölgesi dışarıda kalıyor ama yönetimsel olarak yetki merkezde herhangi bir bu alanlardan birinde olabilir. Ve tek  idari olunca bu defa Suriye'deki. Barış görüşmeleri başladığı anda Bu alanın masaya yekvücut tek vücut müzakere için oturması.. muhtemelen federal bir Suriye çıkacağı için bu alandaki meşruiyet alanı oluşmuş, Seçim yapılmış bir idare kurulmuş tek bir meclis oluşturulmuş bir  şekilde masaya oturabilecek. Eğer Suriye'nin birleşmesi mümkün olamayacaksa .Kalıcı bir bölünme söz konusu olabilecekse Buna da bir hazırlık içindir. Bu o zaman bu idarenin ve meclisin bir referandum kararı alması gerekir..Bu referandum kararında nereye  ait olacağına ve statüsünün ne olacağına karar vermesi gerekir.

Türkiye şu anda meşruiyet açısından Kim davet etti noktasında sıkıntı yaşıyor. Ankara Anlaşması falan gündeme getiriliyor ama sağlam bir meşruiyet alanının yaratılması lazım. Suriye'nin bölünmesi halinde veya federal bir yapıya geçmesi halinde mevcut şu andaki yapıyla Türkiye'nin masada ağırlıklı bir rol  alabilmesi mümkün değildir. Türk askerini orada Kanı akmıştır. "

Türkiye'nin başka çevrelerin "gazına gelip" Esed ile doğrudan çatışması halinde bunun ABD'nin sözde Orta Doğu barış planındaki İsrail-Filistin haritasını İsrail lehine şekillendireceğini iddia eden Yılmaz, Türkiye'nin tuzağa düşmeden durumu soğukkanlılıkla değerlendirmesini istedi.

"Bu bölgede"Çok ciddi bir bölünme devam ediyor. Referandum da bu Yapı kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olacaktır. çünkü Suriye bölünmüş ise birleşme imkanı ortadan kalkmışsa buna bir meşruiyet zemini verilmesi gerekir. Bunu yapmak Esatla doğrudan çatışıp Savaş başlatmaktan daha stratejik ve daha derinlikli bir konudur.Türkiye'nin Özellikle yönetimin. Başka çevrelerin gazına gelip bu bölgede doğrudan esatla çatışması halinde en fazla bu hükümetin de çok dile getirdiği, ve itiraz ettiği Trump’ın Yüzyıl planı olarak sunduğu , İsrail Filistin Haritasını İsrail'in lehine şekillendirecektir. Bizim bir tuzağa düşmeden bunu soğukkanlılıkla yapmamız gerekiyor çünkü coğrafyada siz oraya asker sevk etmişsiniz şehitlerimiz gelmiş orada belli bir alanı kontrol ediyorsunuz ama idari bir yapı yok . bir meşruiyet alanı yaratmamışsınız siz buradaki devletin aklını  devreye sokmanız gerekir. Bu 5 aşamalı plan en yaşayabilir en Türkiye'ye meşuriyet alanı sağlayabilir ve Türkiye'nin elini güçlendiren bir plandır . Eğer orada bu 5 aşamalı plan yapılırsa. Orada Türkiye işler daha da kötüye giderse bu yapıyla güvenlik Anlaşması ve Türkiye'nin orada kalışını meşrulaştıracak yeni bir anlaşmada yapabilir."

"Kızılay Başkanı'nın mutlaka istifa etmesi veya istifa ettirilmesi lazım."

Kazanç getirmeyen çatışmanın boş bir egzersize dönüşeceğini vurgulayan Yılmaz, "Suriye'de bazı çevreler koro halinde Türkiye'ye 'çık' demeden, Türkiye'nin Suriye'de meşruiyet alanı yaratması ve bu parçalı yapıları meşru bir zeminde, oradaki halkın iradesine dayalı tek meclisle, tek idareyle şekillendirmesi gerekir." dedi.

Öztürk Yılmaz, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın bir an önce istifa etmesi gerektiğini savundu. Kızılayın para aklama yeri veya kirli para transferlerinin meşrulaştığı bir yer olmadığının altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Eğer Kızılay Başkanı orada kalırsa siyasi ahlaktan söz edemeyiz. Kızılay Başkanı'nın mutlaka istifa etmesi veya istifa ettirilmesi lazım. Ben biliyorum istifa ettirilmeyeceğini ama erdemli bir insan için bu kadar şey açığa çıktıktan sonra istifa, onurlu bir yoldur. Doğru bir yerde durursanız, bazı şeylerin size rağmen empoze edildiği anlaşılır. Belki de bu işten çok daha fazla itibar kaybına uğramadan kurtulmuş olabilirsiniz."

  Kaynak : Medya Gazetesi Eren Talha Altun

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732