Ömer Lütfi Mete, Vefatının 10. Yılında Anıldı

Türk düşünce dünyasının önemli isimlerinden merhum gazeteci, yazar, senarist ve şair Ömer Lütfi Mete, vefatının 10. yılında, Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı.

Yayın: 20 Kasım 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 20.11.2019 00:19:16
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Eyüpsultan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programına konuşmacı olarak Ömer Lütfi Mete’nin oğlu, oyuncu ve senarist Ali Buhara Mete, Ali Ürey, yazar-editör Cem Sökmen ve karikatürist, oyuncu ve film yapımcısı Hasan Kaçan katıldı.

Program Ömer Lütfi Mete’yi anlatan bir video gösterimiyle başladı.

Moderatörlüğünü Seyfullah Kartal’ın yaptığı programda konuşmacılar, tüm yönleriyle Ömer Lütfi Mete’yi anlattılar.

KAÇAN “ÇOK BÜYÜK BİR KIYMETTEN, ÇOK DEĞERLİ BİR CEVHERDEN BEHSEDİYORUZ”

Programda yapılan konuşmalarda; Mete’nin bir baba, mesleğine aşık bir gazeteci – yazar, vefakar bir dost, yardımsever bir arkadaş olduğundan bahsedilirken, oyuncu ve film yapımcısı Kaçan; “Sinema hayatına, kültür hayatına çok büyük katkıları oldu. Üreten, insana, gençlere önem veren bir insandı. Yardımseverliğiyle, insana verdiği değerle eşi benzeri olmayan çok değerli bir kişilikti. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biridir. Burada çok büyük bir kıymetten, çok değerli bir cevherden bahsediyoruz.” dedi.

ALİ BUHARA METE “BANA ÖĞRETTİĞİ EN ÖNEMLİ ŞEY ÖĞRENME AŞKI OLDU”

Oğlu Ali Buhara Mete ise, Ömer Lütfi Mete gibi bir babaya sahip olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek; “Bana çok şeyler kazandırdı. Zaman geçtikçe kıymetini daha iyi anlıyorum. Bana öğrettiği en önemli şey öğrenme aşkı oldu. Zengin bir kalbi vardı. Yaş, statü gözetmeksizin herkesi çok önemserdi. İnsanlara verdiği bu değerden dolayı insanlar için çok değerli oldu.”


ÖMER LÜTFİ METE KİMDİR?

Sabah gazetesinde 1970 yılında basın hayatına atılan Ömer Lütfi Mete, Bizim Anadolu, Tercüman, Türkiye, Yeni Haber, Orta Doğu, Yeni Şafak, Ayyıldız, Yeni Binyıl, Sabah gazetelerinde yönetici ve yazar olarak çalıştı. Ayrıca Türk Edebiyatı, Boğaziçi ve Çağrışım dergilerinde makale, mizahi öykü ve şiirleri yayınlandı.

Şiirlerini "Gülce" adlı kitabında toplayan Mete, aralarında “28 Şubat'tan Şemdinli'ye Derin Çeteler”, “Derin Devlet”, “Dünyayı Kimler Yönetiyor”, “Derin Millet Manifestosu”, “Çığlığın Ardı Çığlık”, “Yerden Göğe Kadar”, “Asker ile Cemre”, “Çizme, Balonya Tünel” gibi kitapların da bulunduğu çok sayıda eserleri kaleme aldı.

Mete'nin, yazdığı sinema ve dizi senaryoları arasında "Çizme", "Gülün Bittiği Yer", "Bizim Yunus", "Kurtlar Vadisi Irak", "The İmam", "Köstekli Saat", "Ayrı Dünyalar", "Veysel Karani", "Ahmet Bedevi", "Bizim Ev", "Evlere Şenlik", "Ortaklar", "Deli Yürek", "Avcı", "Hayat Bağları", "AGA", "Kurtlar Vadisi", "Kurtlar Vadisi Pusu", "Eşref Saati", "Ekmek Teknesi" ve "Çanakkale Destanı" yer alıyor.

Mete, 18 Kasım 2009'da kalp krizi nedeniyle 59 yaşında vefat etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732