MÜBADELENİN 97. YILINDA BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU

Lozan’da imzalanan Zorunlu Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi'nin 97. yılında topraklarını terk etmek zorunda kalan vatandaşlar Sarıyer’de anıldı. Duygusal anların yaşandığı anma töreninde birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Yayın: 01 Şubat 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 01.02.2020 20:34:19
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Zorunlu Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi ile tüm geçmişini geride bırakarak doğup, büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kalan  vatandaşlar, mübadelenin 97.yılında Sarıyer Belediyesi ve Sarıyer Lozan Mübadilleri Vakfı'nın düzenlediği etkinlikle anıldı. Sarıyer Merkez’de başlayan anma programına Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Zehra Filiz Yerebasmaz, dernek yöneticileri ile mübadil torunları katıldı. Temsili mübadil teknesinin kıyıya yanaşması ve denize karanfil bırakılmasıyla başlayan etkinlikler, açılış konuşmaları ile devam etti. Atatürk anıtına çelenk bırakılmasının  ardından anma programının ikinci durağı olan Sarıyer Belediyesi Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’ne gelen konuklar, mübadele dönemini konu alan ve başrollerini Selda Alkor ile Sezai Aydın’ın oynadığı “ 2 Yaka Yarım Aşk” filmi ile o günleri adeta yeniden yaşadı.

BU ACILAR BİR KEZ DAHA YAŞANMASIN

Açılışta konuşan Sarıyer Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Zehra Filiz Yerebasmaz, “ Mübadeleye tabi tutulanlar yüzlerce yıldır yaşadıkları toprakları geride bıraktılar. Limanlarda, tren istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca beklediler. Yolculuk sırasında hayatını kaybeden yakınlarını denize verdiler. Birinci kuşak mübadillerin çoğu memleket hasretiyle aramızdan ayrıldı. Yakın tarihimizde savaşlar nedeniyle birçok acı yaşandı. Barışın önemini bir kez daha vurguluyoruz. Savaşlar olmasın, bu acılar bir daha yaşanmasın”dedi.

SAVAŞIN BEDELİ ÇOK AĞIR

Konuşmasına mübadil torunu Hikmet Esen’in dedeleri ve aile büyükleri için yazdığı şiir ile başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise “ Önemli olan bir arada yaşayabilmek. Asıl olan yurtta ve cihanda barış içinde yaşamanın şartlarını oluşturmaktır.  Savaşın bedelinin çok ağır olduğunu unutmamalıyız” diye konuştu. Konuşmaların ardından Sarıyer Lozan Mübadilleri Derneği Üyeleri Başkan Genç’e plaket takdim etti.

2 YAKA YARIM AŞK

Konuşmaların ardından Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde “ 2 Yaka Yarım Aşk” filminin gösterimi yapıldı.  Gösterimden önce sahneye çıkan yönetmen Nurdan Tümbek Tekoğlu ise filmin hikayesinden bahsederek izleyicilerin sorularını yanıtladı. Film sırasında duygusal anlar yaşayan mübadil torunları hep birlikte filmden karelerin yer aldığı sergiyi gezerek programı noktaladı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732