Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz

Eyüpsultan Belediyesi, kültürel mirasa sahip çıkmak ve tarihi yapıların düzenli bakımlarını sağlamak amacıyla çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Kültür Yayın: 22 Ocak 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 22.01.2020 15:34:50
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

2010 yılında Eyüpsultan Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Kapıağası Mustafa Ağa Çeşmesi’nin yıllar içinde kitabesinin boyası ve altın varakları dökülürken, cephedeki taşlarda ise yosunlaşmalar, renk değişimleri ve aşınmalar tespit edildi.

Bu kapsamda Eyüpsultan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü – KUDEB ve Eyüpsultan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü işbirliğiyle Kapıağası Mustafa Ağa Çeşmesi’nde basit onarım çalışmalarına başladı.

Fahri Korutürk Caddesi üzerinde bulunan yapım tarihi 17.yy olan Bab’üs – Sa’ade Ağası ve Saray Ağası isimleri ile de bilinen tarihi çeşme, Kapıağası Kayış Mustafa Ağa tarafından yaptırılmıştır. Klasik çeşmenin kemeri üzerinde iki sıra halinde hazırlanmış şu kitabe yer almaktadır:

Olan Han Ahmed’e Kapu Ağası İzz ü devletle

Yapub bu çeşmeyi hakk yoluna bunda oldu cemil

Ali Murteza’nın Dest-i pakınden iç kevser

Bu hayrına ol Mustafa’nın ismi kim oldu delil

Görünce bülbüli akdığını bu Ab – ı pakin ben

Didim tarihini Allah, çün kevser sebil oldu (1606)

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732