Korona mı Grip mi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Birbirine çok benzemekte olan mevsimsel alerji ile Kovid-19 birbirlerinden nasıl ayırt edilebileceğini anlatan Doç. Dr. Denizhan Dizdar, bu rahatsızlıklardan nasıl korunulacağının ipuçlarını verdi.

Sağlık Yayın: 11 Eylül 2020 - Cuma - Güncelleme: 11.09.2020 22:54:03
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Kulak, burun, boğaz uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar belirtileri birbirine çok benzeyen mevsimsel alerji ile Kovid-19'u birbirine benzediğini belirterek, iki hastalığın ortak belirtileri olduğuna dikkat çekti.

BELİRTİLERİ BİRBİRİNE ÇOK BENZİYOR

Kovid-19 belirtileri grip ve mevsimsel alerjiyle benzerlik gösterirken, uzmanlar sonbaharda bir çok kişinin "Grip miyim, Kovid-19 mu", "Alerjiye mi yakalandım yoksa Kovid-19'a mı?" endişesine kapılacağına dikkat çekiyor.

Kulak, burun, boğaz uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Kovid-19 ile bu aylarda görülmeye başlayan mevsimsel alerji arasındaki farkları anlattı.

Mevsimsel alerjik rinit, burnun mevsimsel faktörlere, polenlere, havadaki nem ve sıcaklık değişiklerine bağlı olarak gelişebilen aşırı hassasiyetidir.

Mevsimsel alerjik rinitin neticesi olarak burun etlerinin şişmesi, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, burunda kaşıntı, geniz akıntısına bağlı olarak devamlı boğaz temizleme hissi ve gıcık şeklinde öksürük görülür.

Kovid-19 enfeksiyonunda üst solunum yolu enfeksiyonların ortak bulguları olan burun tıkanıklığı ve burun akıntısı görülebilirken; ateş, yaygın vücut kırgınlığı, koku ve tat alma problemleri, solunum sıkıntısı ve balgamlı öksürük vardır.

Bu bulgular mevsimsel alerjik rinit hastalarında görülmez, alerjide sadece burun akıntısı, hapşırık mevcuttur. Mevsimsel alerjiyi sadece burun semptomları ile geçiren bir hasta için Kovid-19 ek bir risk olmayacaktır alerjik astım ve bronşit gibi akciğeri etkileyen durumlar zatürre riskini artırmaktadır ve bu hastalar Kovid-19 açısından daha dikkatli olmalıdır.

Maskenin mevsimsel alerjik rinite karşı bilinen bir koruyuculuğu yoktur. Kovid-19'dan korunmak için maske olmazsa olmazlardandır.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Mevsimsel alerjiden korunmanın en iyi yolu hassas olunan alerjiden uzak durmakla mümkündür. Polenlerin çok olduğu ortamlarda bulunmayın.

Evinizi mutlaka havalandırın. Yatak çarşaflarınızı 3-5 günde bir değiştirin. Sigara alerjik riniti daha çok artırır, bu sebeple uzak durun.

Semptomlar oluşur oluşmaz çok beklemeden hemen doktora başvurun.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732