KOÇ HOLDİNG 2020 SONUNA KADAR TEK KULLANIMLIK PLASTİK TÜKETİMİNE SON VERECEK!

Plastik kullanımı 21’inci yüzyılda iklim değişikliği ile birlikte en önemli çevre sorunları arasında gösteriliyor. İnsan sağlığına, çevreye ve ekonomiye zarar veriyor. Tek kullanımlık plastiklerden vazgeçilmesi ise plastik tüketiminin ve buna bağlı kirliliğin azaltılması yolunda atılacak ilk adım olarak kabul ediliyor.

Gündem Yayın: 07 Kasım 2019 - Perşembe - Güncelleme: 07.11.2019 17:39:02
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Takip EtGoogle News

Dünyanın önde gelen sanat etkinlikleri arasında gösterilen İstanbul Bienali de bu yılki temasını okyanuslarda yüzen devasa atık yığınına bilim çevrelerinin verdiği isim olan “Yedinci Kıta”dan alıyor. Koç Holding, ana sponsoru olduğu İstanbul Bienali ile bir kez daha gündeme gelen bu küresel sorunun çözümüne yönelik kararlılığını Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun açıkladığı taahhüt ile ortaya koydu. Çakıroğlu, “90 bini aşkın çalışma arkadaşımızın yer aldığı tüm Koç Topluluğu şirketleri ve kuruluşlarında 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğimizi taahhüt ediyoruz” dedi.

Plastik kullanımı 21’inci yüzyılda iklim değişikliği ile birlikte en önemli çevre sorunları arasında gösteriliyor. İnsan sağlığına, çevreye ve ekonomiye zarar veriyor. Tek kullanımlık plastiklerden vazgeçilmesi ise plastik tüketiminin ve buna bağlı kirliliğin azaltılması yolunda atılacak ilk adım olarak kabul ediliyor. Dünyanın önde gelen sanat etkinlikleri arasında gösterilen İstanbul Bienali de bu yılki temasını okyanuslarda yüzen devasa atık yığınına bilim çevrelerinin verdiği isim olan “Yedinci Kıta”dan alıyor. Koç Holding, ana sponsoru olduğu İstanbul Bienali ile bir kez daha gündeme gelen bu küresel sorunun çözümüne yönelik kararlılığını Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun açıkladığı taahhüt ile ortaya koydu. Çakıroğlu, “90 bini aşkın çalışma arkadaşımızın yer aldığı tüm Koç Topluluğu şirketleri ve kuruluşlarında 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğimizi taahhüt ediyoruz” dedi.

21’inci yüzyılda iklim değişikliği ile birlikte en önemli çevre sorunları arasında gösterilen plastik kullanımı küresel bir meseleye dönüştü. 2016 yılında plastik üretimi yıllık 396 milyon tona ulaşırken, bu rakam dünya üzerinde her bir insan başına 53 kilogram plastiğe karşılık geliyor. Günümüzde, çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden plastik atığın neredeyse yarısından fazlasının tek kullanımlık ve son 20 yılda üretilmiş olması ise dikkat çekiyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve Koç Holding’in 2007 – 2026 yılları arasında ana sponsorluğunu üstlendiği İstanbul Bienali bu yılki temasını okyanuslarda yüzen devasa atık yığınına bilim çevrelerinin verdiği isim olan “Yedinci Kıta”dan aldı. Bireyleri, sanat aracılığıyla plastik tüketimi konusunda kendilerini daha fazla sorgulamaya ve bu konuda cesur adımlar atmaya davet eden 16. İstanbul Bienali sonrasında, Koç Holding bu konuda dikkat çeken bir adım attı. Bugünü önemli bir başlangıç noktası olarak gördüklerini belirten Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, tek kullanımlık plastik tüketimine yönelik taahhütlerini Holding’in Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl ve İnsan Kaynakları Direktörü Özgür Burak Akkol’un da katıldığı toplantı ile açıkladı.

Levent Çakıroğlu: “İstanbul Bienali ile Ülkemizin kültür ve sanat yaşamının gelişimine katkı sağlıyoruz.”

Bağlarbaşı’ndaki Koç Topluluğu Spor Kulübü’nde düzenlenen toplantıda konuşan Levent Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak kuruluşumuzdan bu yana ekonomik ve toplumsal kalkınmayı bir bütün olarak gören bir yaklaşımla çalışıyoruz. İstanbul Bienali ile Ülkemizin kültür ve sanat yaşamının gelişimine katkı sağlıyor olmaktan ötürü de çok mutluyuz. 2007 – 2026 sponsoru olarak desteklediğimiz İstanbul Bienali adeta artık kentimizin kültür – sanat yaşamının vazgeçilmez bir parçası. Dünyanın en önemli çağdaş sanat etkinlikleri arasında yer alıyor. Bugüne kadar verdiğimiz destekler ile Bienalin tüm ziyaretçiler için ücretsiz bir sergi haline getirilmesine ve bu sayede rekor sayıda sanatseverin ziyaret edebilmesine imkân tanıdık. Bu yıl da Bienal 10 Kasım’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Şimdiden 400 bini aşkın ziyaretçinin İstanbul Bienali’ni deneyimlemiş olmasını çok önemli buluyorum. Henüz ziyaret etmemiş olan herkesin de hafta sonu planlarına Bienal mekanlarını eklemesini öneriyorum” dedi.

Levent Çakıroğlu: “Miktar anlamında başa çıkamadığımız büyüklükte plastik atık çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden bir kirliliğe dönüştü. Koç Topluluğu olarak bu konuda çözüme katkı sağlayacak adımlar atmaya kararlıyız.”

“Koç Topluluğu olarak ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine katkı sağlamak, gelecek kuşaklara kalıcı bir iz bırakmak adına önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Levent Çakıroğlu, “2026 yılına kadar ana sponsorluğunu üstlendiğimiz İstanbul Bienali bu yıl çok önemli küresel bir meseleye dikkat çekiyor. Bu yılki temasını Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunan devasa plastik atık yığınından alan ‘Yedinci Kıta’yı maalesef insan kaynaklı atıklar oluşturuyor. Küresel çözüm bekleyen en önemli sorunlarımızın başında gelen bu soruna dikkat çeken İstanbul Bienali her birimizi bir kez daha tüketim alışkanlıklarımızla ve alışkanlıklarımızın tüm dünyadaki canlılar üzerindeki etkisiyle yüzleştirdi. Plastik atıkların deniz ekosistemlerini bozarak canlıların doğal yaşam alanlarını nasıl etkilediğini, biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olduğunu, bir kez daha tüm vahametiyle fark ettik. Kullanımı ortalama 12 dakika süren bir plastiğin parçalanması, doğada yüzlerce yıl zaman alırken, bu konuda en az bireyler kadar kurumların da harekete geçmesi büyük önem taşıyor. Pasifik Okyanusu’nun ortasında bulunan bu plastik yığınının büyüklüğünün 3 milyon metrekareden fazla olduğu biliniyor. Miktar anlamında başa çıkılamayacak bir büyüklüğe dönüşen plastik kirliliği, çevreyi ve insan sağlını tehdit ediyor.

İnsanlığın kendi eliyle, tek yaşam kaynağı olan dünyaya verdiği büyük zararın geleceğimizi nasıl tehdit ettiğini anlatmak için herhalde sanat şüphesiz çok etkili bir araç. İstanbul Bienali’nin dikkat çektiği bu küresel mesele bir süredir Koç Topluluğu olarak gündemimizde yer alıyor. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte, Koç Topluluğu Şirketleri’nin de gücünü arkamıza alarak bu konuda çözüme katkı sağlayacak adımlar atmaya kararlıyız. Bu amaçla, tek kullanımlık plastikleri önemli bir başlangıç noktası olarak gördük ve tüm Koç Topluluğu’nu kapsayan bir taahhüt oluşturduk” diye konuştu.

 

Levent Çakıroğlu: “Biz 90 bini aşkın çalışma arkadaşımızın yer aldığı tüm Koç Topluluğu şirketleri ve kuruluşları olarak 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğimizi taahhüt ediyoruz.”

Önümüzdeki 1 yıl içinde bu taahhüdü gerçekleştirmeye yönelik bir dizi çalışmayı aynı anda başlatacaklarını belirten Çakıroğlu taahhütlerini şöyle aktardı: “90 bini aşkın çalışma arkadaşımızın yer aldığı tüm Koç Topluluğu şirketleri ve kuruluşları olarak 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğimizi taahhüt ediyoruz. Öncelikle tek kullanımlık plastiklerin yerine kullanılabilecek alternatifleri belirleyecek, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü artıracağız. Belirlediğimiz hedefe yönelik performansımızı düzenli olarak takip edecek, gözden geçirecek, iyileştirme çalışmaları yapacak ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız. Dönüşümü 90 bini aşkın çalışma arkadaşımız ile birlikte hayata geçirebileceğimizin farkındayız. Bu doğrultuda,Topluluk içi eğitim ve iletişim çalışmaları gerçekleştirecek, kurum içi sahiplenmeyi artıracağız.

 

Levent Çakıroğlu: “Bu taahhüt sadece bir başlangıç. Önümüzdeki dönemde plastiğe yönelik çalışmalarımızın kapsamını daha da genişleteceğiz.”

Tek kullanımlık plastik tüketimine yönelik davranış değişikliğinin Koç Topluluğu çalışanlarından başlayarak, onların ailelerine ve toplumun daha geniş kesimlerine dalga dalga yayılmasını umduklarını belirten Çakıroğlu: “Bu taahhüt sadece bir başlangıç. Önümüzdeki dönemde plastiğe yönelik çalışmalarımızın kapsamını daha da genişleteceğiz. Halen Koç Topluluğu şirketlerinde plastik kullanımının azaltılmasından, plastiğe alternatif üretmeye veya döngüsel sistemler kurmaya kadar farklı odak alanlarında çalışmalar mevcut. Odağımıza bu çalışmaların yaygınlaşması ve hızlanmasını alacak, bu kapsamda bir yol haritası geliştireceğiz” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732