İSÜ-Richard Falk seminerleri başladı

Ortadoğu konusunda önemli çalışmalarıyla tanınmış, hükümetlerin ve sivil toplum gruplarının danışmanı, ABD’li ünlü profesör ve aktivist Richard Falk’ın, “Orta Doğu Çatışması ve Dünya Düzeni” başlıklı seminer ve eğitim dizisi başladı.

Eğitim Yayın: 30 Ekim 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 30.10.2019 15:00:09
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

30 Ekim-14 Kasım 2019 tarihleri arasında İstinye Üniversitesi’ne konuk olacak Falk’ın seminerlerinde, “Çatışma kaynağı bölgenin iç dinamikleri mi; yoksa dışardan dayatılan yaklaşımlar mı?” sorusuna yanıt aranacağı ifade edildi. Seminerlerde ayrıca, mülteciler konusu, iklim değişikliği, su kaynakları yetersizliği ve değişen enerji politikaları da ele alınacak.

İstinye Üniversitesi (İSÜ), dünyanın önemli bilim insanı, akademisyen ve entelektüellerini öğrenciler ve meraklılarıyla buluşturmaya devam ediyor. Dünyanın tanınmış Ortadoğu, uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkiler uzmanlarından, İSÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü misafir öğretim üyesi ABD’li ünlü profesör Richard Falk, 30 Ekim-14 Kasım 2019 tarihleri arasında, İSÜ Topkapı Kampusunda, tüm akademisyen ve öğrencilere açık bir dizi seminer ve eğitim veriyor

Anlaşmazlık ve çatışıma ile anılır hale gelen Ortadoğu

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İSÜ Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, gündemin sıcak konularından, ülkemizin de bir parçası olduğu ve küresel siyasetin merkezinde yer alan Ortadoğu coğrafyasının, özellikle 20. yüzyılın başından bugüne adeta anlaşmazlık ve çatışma ile birlikte anılır hale geldiğinin altını çizerek; “Bu bölgeye dair önemli çalışmalarıyla tanınmış, bazı hükümetler ve önemli STK’lara danışmanlık yapan Prof. Richard Falk’ı, böylesi bir dönemde üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Falk’ın, dokuz oturumdan oluşan seminerler serisinin ana teması ve temel amacı, öğrencilerimize ve katılımcılara, Ortadoğu’nun çok boyutlu çatışma modellerinin nasıl biçimlendiğini tanıtmak, yanlış gidenin ne olduğunu teşhis etmek ve bölgenin karmaşık doğasını anlaşılabilir hale getirmektir.” dedi.

Çatışma kaynağı bölgenin iç dinamikleri mi; yoksa dışardan dayatılan yaklaşımlar mı?

Seminerlerde, bölgeye barış, huzur ve istikrarın gelmesi için yapılması gerekenlerin de ele alınacağını vurgulayan Bulu, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz asır boyunca bölgedeki çatışmanın şekli, tarihi, politik ve ekonomik anlamda insanlığın uğradığı değişimlere bağlı olarak farklılaşmıştır. Bu noktadaki temel soru ise, bu çatışmanın kaynağında yatanın bölgenin iç dinamikleri mi, bölge dışından dayatılan yaklaşımlar mı yoksa her ikisinin bir araya gelerek oluşturduğu bir karşım mı olduğudur. Kaçınılmaz olarak söz konusu bu dinamikler, ulusal, bölgesel ve küresel dinamiklerin bir yansımasını da içerisinde barındırmaktadır ve bu dinamiklerin her biri anlaşılmadan sorunun temelinin ortaya konması mümkün değil.

Mülteciler konusu, iklim değişikliği, su kaynakları yetersizliği ve değişen enerji politikaları

Bölgenin önemli bir aktörü olarak Türkiye’nin rolünün ve konumu da bu süreçte büyük değişimlere uğradığının altını çizen Bulu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizin bölge politikasındaki yeri de bu seminerler de normatif ve politik açıdan masaya yatırılacak. Bu sorunların arka planında yer alan konular olarak, bölge içerisinde ve Avrupa üzerinde bir baskı unsuruna dönüşen mülteci konusu ile birlikte, orta vadede önemli tehditler haline gelen iklim değişikliğisu kaynaklarının yetersizliği ve değişen enerji politikaları gibi unsurlar da söz konusu bu değerlendirmenin önemli parçalarını oluşturacak. Başta lisans, lisansüstü öğrenciler ve akademisyenler olmak üzere ilgili herkesin katılımına açık olacak bu seminerler dizisinin, bölgenin tarihsel perspektifte incelenmesinin yanı sıra; katılımcıların da katkılarıyla, ileriye dönük çözüm önerileri ve olası senaryoların ortaya çıkarılıp değerlendirilmesi adına çok önemli ve verimli bir diyalog ortamı yaratacağını düşünüyoruz.”

 

Tarih ve Saatler:

30 Ekim 2109 / 13:00-15:00

31 Ekim 2019 / 10:00-12:00

01 Kasım 2019/10:00-12:00

05 Kasım 2019/15:00-17:00

07 Kasım 2109/10:00-12:00

08 Kasım 2019/10:00-12:00

11 Kasım 2019/10:00-12:00

12 Kasım 2019/15:00-17:00

14 Kasım 2109/10:00-12:00

Mekân: İstinye Üniversitesi Topkapı Kampusu Senato Odası

Prof. Richard Falk kimdir?: Uzun yıllar Princeton Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk dersleri veren Prof. Richard Falk, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından, altı yıllık bir dönem için, "1967'den Beri İşgal Altındaki Filistin Topraklarında İnsan Hakları Durumu" konusunda özel raportör olarak atandı. Richard Falk çeşitli akademik konularda onlarca kitabın yazarı ve editörüdür.

İstinye Üniversitesi Hakkında

İstinye Üniversitesi, “MLPCareGrubu”nun 25 yıllık bilgi ve birikiminin devamı olarak, 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Üniversite, öğrencilerine var olan güncel ve geniş tabanlı tüm bilgileri aktarmanın yanı sıra; her akademik bölüm için ayrı ayrı güçlü bir donanım sağlamayı ve eğitim-araştırma performansı ile ulusal ve global anlamda yeni bilgi üretimine katkıda bulunarak, Türkiye’nin ve dünyanın seçkin üniversiteleri arasında yer almayı hedefliyor. Öğrenci odaklı eğitim anlayışını üniversitenin tüm süreçlerinde uygulayan İstinye Üniversitesi, bilim ve araştırma merkezi olma vizyonu doğrultusunda, bilimin sınırlarını genişletmeyi ve bilimsel gelişmelerden edinilen bulguları toplumun refahı için paylaşmayı ve uygulamayı amaçlıyor. Öğrencilerini, MLPCare Grubu bünyesinde yer alan Liv HospitalMedical Park ve VM Medical Park hastaneleri başta olmak üzere, üniversitede edindikleri yetenekleri kullanabilecekleri çalışma ortamlarına yönlendiren İstinye Üniversitesi; geleceğin yetkin, yaratıcı ve ileri görüşlü bireylerini yetiştirerek, toplumumuzun sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişiminde önemli bir rol oynamayı ve insanlığın ilerlemesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732