İŞTİRAK YÖNETİMLERİNİN YÜZDE 90'I İSTİFA ETTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane'deki merkez binada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gündem Yayın: 19 Temmuz 2019 - Cuma - Güncelleme: 19.07.2019 18:48:59
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Takip EtGoogle News

 İmamoğlu, iştiraklerdeki yönetim kurulu üyelerinin istifa edip, etmediklerine yönelik soruya, "İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ Bey, şirket yönetimlerinin istifa edecekleri yönünde bana dönüş yaptı. Ben de açıkçası bunu yapmalarının doğru olacağını söyledim. 'Yönetimi devralarak vatandaşa hesap vereceğimiz anı belirlemiş olacaksınız' dedim. Yüzde 90'a yakın yönetim kurulu başkanları ve üyeleri istifa etti. Genel müdürleri de görevden aldılar. Dolayısıyla artık önümüzdeki süreç kısmen açılmış oldu. Biz yetkimizi kullanarak görevlendirmelere başlayacağız. Bu kanaatin oluşması ve bu sürecin oluşmasına katkı sundukları için İBB Meclisi 1. Başkan Vekili ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum" dedi. İmamoğlu, istifa edenler arasında çalışmak istediği kişiler olup olmadığıyla ilgili soruya ise, "Yok" yanıtını verdi.

 

(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane'deki merkez binada gazetecilerle bir araya geldi. "Bir süre görüşemeyeceğim. 4 gün dinleneceğim, izinli olacağım. Ailemle buluşacağım. Sonra da haftaya 3 gün perşembe, cuma, cumartesi belediye başkanları kampımız var" diyen İmamoğlu, daha sonra şu soruları yanıtladı:

"GENEL MÜDÜRLER GÖREVDEN ALINDI"
İSPARK'ın 5 Temmuz'da araç ihalesine çıktığı, ihalenin 9 Temmuz'da AK Partili bir vekil adayına verildiği söylendi. 894 bin liralık bir ihale. Bu ihaleyle ilgili ne kadar bilginiz var?

"Bana da arkadaşlarım bunu ilettiler bugün. Bir gerçek var ki şirketlerle ilgili biz elbette ki istediğimiz kıvamda bilgi sahibi olamıyoruz. Birincisi bu. İkincisi şirketlerle ilgili bilgi sahibi olamadığımız gibi, icranın içinde değiliz. Çünkü orada mevcut bir yönetim vardı. Bu girişimlerimiz devam ediyordu. Benim için değerli olan şu: İki gün önce İBB Meclisi 1. ve 2. Başkanvekili ve AK Parti Meclis Grup Başkanı ile yaptığımız görüşmede, kendilerine bunun doğru olmadığını, bu sürecin siyaseten kendilerine de zarar vereceğini, topluma zaten zarar verdiğini, bunun her anını toplumla da paylaştığımızı açık ve net paylaşmaya devam edeceğimizi söyledim. Kendi aralarında istişare etmek istediklerini söylediler. Dün itibariyle de İBB Meclisi 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ Bey, şirket yönetimlerinin istifa edecekleri yönünde bana dönüş yaptı. Ben de açıkçası bunu yapmalarının doğru olacağını söyledim. 'Yönetimi devralarak vatandaşa hesap vereceğimiz anı belirlemiş olacaksınız' dedim. Yüzde 90'a yakın yönetim kurulu başkanları ve üyeleri istifa etti. Genel müdürleri de görevden aldılar. Dolayısıyla artık önümüzdeki süreç kısmen açılmış oldu. Biz yetkimizi kullanarak görevlendirmelere başlayacağız. Bu kanaatin oluşması ve bu sürecin oluşmasına katkı sundukları için İBB Meclisi 1. Başkan Vekili ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Arkadaşlarım takip ediyor ve bu şirketlerle ilgili hızlıca yönetim atamaları, geçici arkadaşlarımız da olabilir bunların içinde. Yönetim atamalarıyla, daha sonra da karar verdiğimiz arkadaşlarımızla yeni yönetim kurullarını, genel müdür ve yöneticilerini oluşturarak, bu yönde sorduğunuz sorulara cevap verme fırsatımız olacak, bu incelemeyi ve denetlemeyi yaptıktan sonra."

"ERTELENEMEYEN BAZI İŞLER VARDIR"
Siz, istifa beklerken İSPARK'ın ihaleye çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Elbette doğru değil. Asla doğru değil. Bunun bana, size veya bir başkasına göresi olmaz. Biz kaldı ki bu anlamda kendi kurum olan ödemelerin durdurulması konusunda tebliğ yaptık. Bir kısım vatandaşı mağdur etmeyecek ödemeler dışında. Aynı şeyi ihalelerle ilgili de yaptık. Dedik ki, 'Mutlaka sorulsun'. Ertelenemeyen bazı işler vardır, onlara da onay veriyoruz. Ancak şirketleri genelgeyle yönetme şansınız olmuyor. İBB ve İSKİ'De etkimiz var. Bürokratik ya da idari kanalla. Ama diğerleri şirket statüsünde. Elbette ki yanlış. Ama önümüze gelir gelmez inceleriz, bakarız. Usulsüzlüğü tespit ederiz, gerekiyorsa iptalini yaparız. Gerekiyorsa davamızı açarız. İşin etik tarafı sadece sıkıntılıysa, diğer işlemler doğruysa bunu da kamuoyuyla kamuoyunun takdirine bırakırız."

"YÖMETİM KURULLARINDA SİYASİ KİMLİKLER VAR"
Bu görevden almalarla şirket yönetimleri otomatikman düşmüş mü oluyor?

"Biz, ilk etapta otomatik olarak yönetimin içine girmiş olacağız. Ondan sonraki süreci de paylaşacağız. Genel kurullar ve tarihi değişmiş olmuyor; ama biz, yönetimin içine girmiş olacağız. Bu önemli ve bizim için değerli. Bundan sonraki süreçlerle ilgili aşama aşama sizi bilgilendireceğiz. Şu anda dediğim kişiler istifa etmiş oluyor. Bunların birçoğu da siyasi kimlikler. Onların yerine biz, düşündüğümüz arkadaşlarımızı atayacağız. Şirketlerin yönetimlerine, genel müdürlerimizle, yöneticilerimizle beraber dahil olmuş olacağız. Şirketle ilgili idari sıkıntılarımız olmazsa diğer değişiklikler üzerinden, tahmin ediyorum bu süreci Kurban Bayramı'na kadar, aksilik olmazsa toparlarız diye düşünüyorum. İyi niyetle de böyle olmalı. Başka türlüsünün doğru olmadığını da zaten savundum. Çünkü seçilen biziz, bu saat itibariyle hesap vermesi gereken biziz. Ama belediyenin yüzde 80'lik kısmıyla ilgili hesap veremiyoruz. Hesap verecek durumda değiliz, bilgi sahibi değiliz. AK Partili arkadaşların tarafından bakınca da doğru olanı yaptılar. Ben, zaten bunu önermiştim. Umarım Kurban Bayramı'na kadar bütünüyle bu sorunları aşmış oluruz."

İETT VE İSKİ ATAMALARI…
İETT ve İSKİ yönetimleriyle ilgili tasarrufunuz olacak mı?

"Tabii ki, ona da hazırlığımız var. Onunla ilgili ben, dünkü İSKİ yönetim kurulu toplantısına katıldım. Ben, oranın doğal yönetim kurulu başkanıyım. Kendileriyle de konuştum. Elbette tasarruflarımız olacak. Hazırlıklarımız var. Orada başka bir usul var. Bakanlık onayı gerekiyor atamalarda. Olabildiğince hızlı olması yönünde talebimiz var. Hem siyasi ahlaka hem toplumsal ahlaka hem de işin ruhuna uygun bir süreç tanımlansın istiyoruz. Mevcuttaki arkadaşlarımızın bir direnci yok. Onun altını çizelim. Bir usul işleyeceği için, o usulle ilgili girişimlerimiz olacak. Bakana önerimizi sunacağız."

"BİZE GÖRE ÖNCELİKLER BAŞKAYDI"
Geçen mecliste İBB'nin mali durumunu sunmuştunuz. Maliyeden 980 milyon TL'nin geldiğini ve 1 haftada bittiğini söylemiştiniz. Onunla incelemeleri tamamladınız mı?

"Devam ediyor. İncelemeyle ilgili bilgiler alıyorum. O dönemde yapılan tüm ödemeleri inceliyoruz. Kamulaştırmayla ilgili 1,5 milyar TL'nin üzerinde ödemeyi de katarsak, seçilmemizin 1 hafta öncesinde, tümüyle bu ödemelerin karakterlerini, kim kimdir vs. bakıyoruz. İnceliyoruz. Kamuoyuna kişilere, firmalara sıkıntı vermeden, burada bir kayırmacılık varsa, bir acil ihtiyaç varken başka bir ödeme varsa, ki bu anlamda somut tespitlerimiz var, bize göre öncelikler başkaydı, bu manada da çalışmalarımız bittiğinde, tümüyle berraklaştığında sizinle paylaşacağım."

İstifa edenler arasında sizin çalışmak istediğiniz ya da çalışabileceğiniz birileri var mı? yok.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732