İstanbul’la İlgili Yeni Araştırmaları Kaynağından Dinleyin!

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni etkinlik dizisi “Bursiyer Konuşmaları,” kentin bilinmeyen yönlerini konu edinen bilimsel çalışmaları meraklılarıyla buluşturuyor. Enstitü’den araştırma desteği alan çalışmaların paylaşıldığı konuşma dizisi, Birinci Dünya Savaşı yıllarında işgal altındaki İstanbul’un eğlence hayatından, günümüz alternatif film gösterim mekânlarına, İstanbul’un köpeklerinden 1950’lerin “ideal Türk” tasvirine, pek çok konuyu gündeme taşıyor.

Kültür Yayın: 21 Şubat 2020 - Cuma - Güncelleme: 21.02.2020 17:33:29
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Bizans, Osmanlı, Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümleri ve “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı’na yönelik akademik çalışmaları desteklemek amacıyla, geçtiğimiz yıl dört farklı burs kategorisinde açık çağrıda bulundu. Yeni yaklaşım ve yayımlanmamış belgelerle İstanbul çalışmalarına katkıda bulunacak araştırmaların değerlendirmeye alındığı programa çok sayıda araştırmacı başvurdu. Katılan adaylar arasından 11 araştırmacı, Doktora Sonrası Araştırma ve Yazma BursuDoktora Adayları için Araştırma ve Yazma BursuSeyahat BurslarıAkademik Etkinlik Bursları kategorilerinde destek almaya hak kazandı. Halen projelerine devam eden bu bursiyerler, Enstitü’nün düzenlediği konuşma dizisiyle çalışmalarını daha geniş bir kitle ile paylaşma fırsatı bulacak.
 

Savaş ve kentsel dönüşüm işgali altındaki İstanbul üzerine iki çalışma

Konuşma dizisinin ilk etkinliği, Ceren Abi ve Sezen Kayhan’ın katılımıyla 20 Şubat Perşembe günü gerçekleştirildi. Tarih doktorasını Kaliforniya Üniversitesi’nde tamamlayan Ceren Abi, “Levantinia? İşgal İstanbul’unda Eğlence ve Kültürel Mekânlar (1918-1923)” başlıklı çalışmasında, işgal eden ve edilenler arasındaki ilişkiler üzerinden kamusal alan ve eğlence mekânlarına ilişkin yerleşik literatürü sorguluyor. Birinci Dünya Savaşı’nın ve ardından gelen işgalin çeşitli kültürel aktivitelerle meşgul olmak için benzersiz fırsatlar yarattığı tespitinde bulunan araştırmacı, bu sosyal ve politik değişim döneminde toplulukların kültürel etkinliklere girişmek için keşfettikleri yeni motivasyonları mercek altına alıyor. İletişim alanındaki çalışmalarını Koç ve Antwerp Üniversitelerinin ortak doktora programında yürüten Sezen Kayhan ise “Büyük Perdeden Küçük Salona: İstanbul'un Alternatif Film Gösterim Mekânları” başlıklı araştırmasında alternatif film gösterim mekânları üzerinden, sinema izleyicisi ve şehir arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Son yıllarda İstanbul’da, alternatif film gösterim mekânlarının hızla artmasını kentsel dönüşüm nedeniyle şehirde kendine yer bulamayan sinema salonlarının kapatılmasına bağlayan çalışma, otoriter kültür politikalarının ve sermayenin İstanbul'daki seyir kültürünü nasıl değiştirdiğini keşfetmeyi amaçlıyor.
Bursiyer Konuşmaları’nın sonraki konuşmacıları ve konu başlıkları şöyle:

19 Mart 2020, 18.30

İstanbul’da 1720 Sûr-ı Hümâyun’u: Yeni Kaynaklar Işığında Bir Osmanlı Şenliğinin Bütünsel Analizi
Sinem Erdoğan İşkorkutan

Şiddet ile İhtimam Arasında: İstanbul’un Köpekleri
Mine Yıldırım

9 Nisan 2020, 18.30

Towards a New Turkishness: Islam, Education, and the “Ideal Turk” in the 1950s
Sinan Ekim

Early Modern Plays Depicting the Reign of Süleyman I
Sarah Knight

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.iae.org.tr

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732