İMAMOĞLU: “KENTİN HER FERDİ, BU ŞEHRİN ASİL ÜYESİDİR”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hristiyan aleminin Noel Bayramı’nı kutlamak amacıyla kentteki 4 kilisenin ruhani liderleriyle bir araya geldi. “Bu şehrin her bir ferdi bu kentin asil üyesidir” diyen İmamoğlu, “Hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü ya da geriye duruşu olamaz. O bakımdan, eşit bireyler olarak, bu şehrin 16 milyon eşit insanları olarak, hep beraber barışa, huzura dönük bir mücadele vermeliyiz. Buna en büyük katkıyı da özellikle inançlar katmalı. Çünkü inanç gruplarının en derin saygıyı duydukları din adamlarının ve özelikle inanç merkezlerinin, ibadethanelerin tavrı ve davranışı bu süreçte çok belirleyici olacaktır. Siz inanç önderleriyle, barışa dönük, adalete dönük bir süreç tanımlamak istiyoruz” dedi.

Gündem Yayın: 26 Aralık 2019 - Perşembe - Güncelleme: 26.12.2019 00:43:54
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Takip EtGoogle News

  

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Noel Bayramı nedeniyle sırasıyla; Balat’taki Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile Beyoğlu’ndaki Keldani Katolik Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi ve Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi’ne ziyaretlerde bulundu. İmamoğlu’na ziyaretlerde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat ve Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Kübra Gülal da eşlik etti.

BARTHOLOMEOS: “SİZİ KIYMETLİ BİR DOST OLARAK GÖRÜYORUZ”
İmamoğlu, ilk ziyaretini Fener Rum Patriği Bartholomeos’ya yaptı. Noel ayini için Fener Rum Patrikhanesi'nin bahçesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi’nde toplanan vatandaşlar, İmamoğlu’na sevgi gösterilerinde bulundu. İmamoğlu, Noel Baba kıyafetli bir bebek ve ailesi ile fotoğraf çektirdi. Patrik Bartholomeos, konuklarını makamında ağırladı. Ziyarette Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da hazır bulundu. İmamoğlu ve beraberindeki heyeti ziyaretlerinden memnuniyet duyduğunu belirten Patrik Bartholomeos, “Büyük günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için, aramızda bulunduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bütün azınlıklara karşı, istisnasız, ayrımcılık yapmaksızın davranıyorlar. Bütün sayın belediye başkanları ve kendilerine hepinizin huzurunda teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Sizi, kıymetli dost olarak sayıyoruz ve öyle görüyoruz. Yaklaşmakta olan yeni yılın hepinize, ailelerinize, memleketinize ve bütün dünyaya hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

YAKAN: “ADALET VE SEVGİ BERABER YÜRÜR”
İmamoğlu, ikinci ziyaretini Keldani Katolik Metropolitliği’ne gerçekleştirdi. Türkiye’deki Keldani Kilisesi’nin Ruhani Reisi Başepiskopos Monsenyör Ramzi Garmo ile İngilizce sohbet eden İmamoğlu, İstanbul Patrik Vekili Korepiskopos Monsenyör Fransua Yakan’dan kilisenin tarihi ile ilgili bilgiler aldı. İmamoğlu’na ziyaretinden dolayı teşekkür eden Yakan, “Bizim için Noel Bayramı, aslında bir sevgi bayramıdır. Bu sevgi, hiç kimsenin ve hiçbir dinin değil. Bu sevgi, insana verilen, Tanrı’dan gelen, borç olarak verilmiş bir sevgi. Bu sevgiyi de çoğaltmamız lazım. Bu sevgiyi çoğaltabilmemiz için, adaletli olmamız lazım. Vicdanımızı, sevgi için kullanacağız. Adalet ve sevgi, beraber yürür. Bu iki şeyin meyvesi de eşitliktir. Bugün buraya gelmeniz, bu eşitliğin hayata geçirilmesidir. Buna teşekkür ediyoruz. Eşitlik ve adaleti herkes için istiyoruz. Onun için bize teşrif etmeniz, bizim için çok büyük bir onur. Bunu herkes için yapacağınızdan hiç şüphem yok. Bütün kalbimle diyoruz ki; yalnız İstanbul’a ve Türkiye’ye hizmet etmiyorsunuz, dünyaya hizmet ediyorsunuz. Yeter ki kalbimiz sevgiyle dolu olsun, yeter ki adaletle yürüyelim” diye konuştu.

ZEKİNYAN: “AVRUPA’YA BİR MODEL SUNABİLİRİZ”
İmamoğlu, üçüncü ziyaretinde Türkiye Ermeni Katolik Kilisesi ruhani önderi Başepiskopos Levon Zekiyan ile bir araya geldi. Zekinyan da “Çok mutluyuz sizi aramızda görmekten. İstanbul’un, bu toprakların çok büyük bir geleneği var; çok kültürlülük, çok çeşitlilik. Bunun ihya edilmesi bence aynı zamanda bir gurur vesilesidir. Şu anda büyük bir göç sorunu var. Avrupa, bununla baş edemiyor. Maalesef faşizan tutumlar gittikçe artıyor. Bu toprakların özünden gelen bir şey var ki, eğer biz, Türkiye olarak, tüm çeşitliliğiyle, aynı zamanda tek ruhla dayanışmayı başarabilirsek, belki de Avrupa’ya bile bir model sunabiliriz” ifadelerini kullandı.

ÇETİN: “BAZEN SİYASİLER SEÇİMDEN ÖNCE GELİRLER…”
İmamoğlu, son Noel ziyaretini ise Süryani Kadim Cemaati Lideri Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin’e yaptı. Çetin, “Bu maneviyat, birbirlerimize karşı, etnik kökenimiz ne olursa olsun, inançlarımız ne olursa olsun, mezhep, din ne olursa olsun hepimiz her şeyden önce insanız. Tanrı yanında insan kutsaldır. Ve Tanrı sözü diyor ki: Komşunu kendin gibi sev. İnsanlık buna uyarsa, bunu yerine getirirse, dünyamız cennet olur. İstanbul, büyük bir metropol. Birçok devletten daha büyük, daha kalabalık, sorunları çok. Bizim nüfuslarımız ne kadar az da olsa, farklı inanç sahipleri olarak, mutlu ve acı günlerde Müslüman kardeşlerimizle yan yana, iç içe, ülkemize sadık kalmışız. Ülkemiz için hem dua ediyoruz hem çaba harcıyoruz. Sayın Belediye Başkanı’mız seçimden önce bize teşrif ettiler. Çok mutlu olduk. Bazen siyasiler seçimden önce gelirler. Ama seçimden sonra göremiyoruz bazılarını. Ama gerçek, samimi dostlar yalnız seçimlerde kendilerini göstermiyorlar. İstanbul kolay değil. Bu kadar kolay işlerine rağmen, bu mutlu günümüzde zaman ayırıp, teşrif ettikleri için, şahsım ve cemaatim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.



İMAMOĞLU: “HİÇ KİMSENİN BİRBİRİNDEN ÜSTÜNLÜĞÜ OLAMAZ”
“Her vatandaşımızın inancına saygılı ve aynı mesafede hizmet etmeyi önemsiyoruz” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Bu şehrin her bir ferdi bu kentin asil üyesidir. Hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü ya da geriye duruşu olamaz. O bakımdan, eşit bireyler olarak, bu şehrin 16 milyon eşit insanları olarak, hep beraber barışa, huzura dönük bir mücadele vermeliyiz. Buna en büyük katkıyı da özellikle inançlar katmalı. Çünkü inanç gruplarının en derin saygıyı duydukları din adamlarının ve özelikle inanç merkezlerinin, ibadethanelerin tavrı ve davranışı bu süreçte çok belirleyici olacaktır. Siz inanç önderleriyle, barışa dönük, adalete dönük bir süreç tanımlamak istiyoruz. Şehrimizin ileriki yıllarında hangi felsefeyle yol yürümeli çalışmamızın birinci sırasına, ‘Adil bir İstanbul ‘diye tanımlamada bulunduk. Bu tam da sizin beklentinizi tanımlıyor. Ben, bu duygularla buradayım. Eminim ki belediye başkanı arkadaşlarımda o duygularla burada. Eminim ki tüm İstanbul, o duygularla çalışmalı. Ben Noel Bayramı’nı tebrik ediyorum. 2020 yılının hepimize, bütün ülkemize, bütün milletimize sevgi, barış ve huzur getirmesini ama bu barış ve huzurun sadece ülkemize değil hem yakın coğrafyamıza hem de dünyaya yayılmasını arzu ediyorum. El birliği ile çalışmak lazım. Dünyanın hiçbir yerinde mazlum ve zulüm gören olmasın. Sıkıntı çeken olmasın. Duam budur. Hep birlikte bunun için dua ettiğimizi de hissediyorum.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732