Facebook, Türkiye’de COVID-19 ile İlgili Yanlış Bilgilerin Yayılmasını Engellemek Adına Doğruluk Payı’na Finansal Destek Sağlıyor

2 Nisan 2020 - Geçtiğimiz günlerde COVID-19 ile ilgili paylaşılan asılsız haberlerin ve yanlış bilgilerin önüne geçmek adına Poynter’in Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı (IFCN) ile birlikte 1 milyon dolarlık bir hibe programı hayata geçirdiğini açıklayan Facebook, program dahilinde ilk aşamada yardımcı olacağı ülkeleri açıkladı.

Gündem Yayın: 02 Nisan 2020 - Perşembe - Güncelleme: 02.04.2020 17:26:01
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Buna göre, Türkiye’nin yanı sıra İtalya, İspanya, Bosna Hersek, Yunanistan, Karadağ, Litvanya, Brezilya, Kolombiya, Meksika, Hindistan, Kongo ve Amerika Birleşik Devletleri’nden seçilen on üç doğruluk kontrolü kuruluşunun projesi desteklenecek.

Özellikle salgından yüksek derecede etkilenmiş bölgelerde çalışan doğruluk kontrolü kuruluşlarının bu kritik dönemde mevcut kapasitelerini sürdürmelerine ya da artırmalarına yardımcı olmayı hedefleyen programın desteklediği kuruluşlardan biri de, Türkiye’de Doğruluk Payı oldu.

IFCN’in 6 ay boyunca kullanılmak üzere vereceği hibe kapsamında, Doğruluk Payı Türkiye’deki insanların koronavirüsle ilgili yeni bulgulardan haberdar olmalarını sağlamak adına güncel bilimsel verileri derleyecek ve makaleleri Türkçe’ye çevirecek. Doğruluk Payı, aynı zamanda daha fazla makalenin doğruluğunu kontrol edebilmek ve COVID-19 ile ilgili kısa, bilgilendirici ve gerçeğe dayalı videolar oluşturmak adına bir yazar ve video yapımcısı işe alarak ekibini büyütecek.

İnsanların Facebook platformları üzerinden COVID-19 salgınıyla ilgili güvenilir, doğru ve güncel bilgilere ulaşmalarını sağlamayı en önemli görevlerinden biri olarak gördüklerini dile getiren Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, sözlerine şöyle devam etti: “Dünya genelinde etkisini devam ettiren COVID-19 salgını, bizlere doğruluk kontrolü kuruluşlarının zararlı ve yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için yaptıkları çalışmaların değerini bir kez daha gösterdi. Facebook olarak, çok uzun bir zamandır platformlarımızda asılsız bilgilerin yayılmasının önüne geçmek için bağımsız doğruluk kontrolü kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Bu doğrultuda, bugün kutladığımız Uluslararası Doğruluk Kontrolü Günü vesilesiyle IFCN ile birlikte Türkiye’de Doğruluk Payı’nın COVID-19 ile ilgili zararlı ve yanlış bilgilerin ülkemizde yayılmasını engellemek için yaptığı çalışmaları destekliyor olmaktan mutluluk duyuyoruz”.

Tüm dünyada büyük bir hızla devam eden COVID-19 salgınının yanında birçok ülkede ciddi bir yanlış ve eksik bilgi sorunu da bulunduğunu dile getiren Doğruluk Payı Direktörü Batuhan Ersun ise şöyle konuştu: “İnsanlar bu salgına yönelik bilimsel bilgilere erişmekte zorluk çekiyor. Türkiye’nin ilk doğruluk kontrolü platformu olan Doğruluk Payı olarak böylesi bir dönemde üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız ve tüm ekibimiz ile birlikte ara vermeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Facebook ve IFCN’nin bu zorlu zamanda çalışmalarımıza yönelik katkısı da işimizin sürdürülebilirliği açısından oldukça hayati. Daha fazla sayıda bilimsel ve doğru bilgilendirici içerik ile tüm takipçilerimizin yanında olacağız.”

Hibe programı tarafından desteklenecek diğer doğruluk kontrolü kuruluşları, 1 Mayıs 2020 tarihinde açıklanacak. Destek alan kuruluşlar ve projeleriyle ilgili daha fazla bilgiye IFCN’in duyurusundan ulaşabilirsiniz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732