EYÜPSULTAN'DA "SAHTE MEZARLIK" HABERLERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME

Son günlerde, Eyüpsultan ilçesinde bulunan tarihi mezarlık başta olmak üzere İstanbul’daki bazı mezarlıklar hakkında çeşitli haberler yayınlanmakta. Büyük çoğunluğu mezarlık sahaları ve tarihi mezarlıkların tahribatı ile ilgili bu haberler kamuoyunun da ilgisini çekmektedir.

Gündem Yayın: 03 Eylül 2019 - Salı - Güncelleme: 03.09.2019 15:35:12
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

Bugün de bazı medya organlarında Eyüpsultan Mezarlığı’nda tarihi eser olarak tescillenmiş binanın yerine mezarlık yapıldığı haberi yer almıştır.

Söz konusu iddia ve haberler, göreve gelmesinden hemen sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun bilgisine sunulmuştur. İBB Başkanı İmamoğlu da bu iddialarla ilgili olarak Teftiş Kurulu’na inceleme yapılması talimatı vermişti. Bu konuyla ilgili olarak, 1 Ağustos günü yaptığımız kamuoyunu bilgilendirme açıklamamızın ilgili bölümünü yeniden paylaşma ihtiyacı doğmuştur. Bu bölüm şöyledir:

“İstanbul tarihi mezarlıkları her şeyden önce İstanbul´un hafızası niteliğindedir. İstanbul tarihinin en büyük kanıtları olan, bu şehrin tarihine ve kimliğine yön vermiş şahısların tarihi kanıtları olmalarının yanı sıra, kültürel ve sanatsal anlamda da büyük değer taşıyan tarihi mezarların korunması İstanbul Büyükşehir Belediyesi açısından büyük önem taşımaktadır.

İstanbul tarihi ve kültürü ile korunması gereken bir açık müze ise, bu müzenin en önemli eserlerinin başında tarihi mezarlıklar gelmektedir. Bu hassasiyetle, koruma altında bulunan tarihi mezarlıklarda bulunan tarihi mezarların son günlerde gündem olmuş örnekleri dışında da Eyüp, Aşiyan, Kozlu, Seyyid Nizam, Edirnekapı, Zincirlikuyu mezarlıklarında meydana gelen bazı uygulamalar ve tahripkâr sonuçları üzerine Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu´nun talimatı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından başlatılan inceleme çalışmaları sürdürülmektedir.”

Bir kez daha yinelemek isteriz ki İBB, İstanbul'un koruma altında bulunan tarihi mezarlıklarının korunması hususunda azami gayreti gösterecektir. Bugün medyaya yansıyan iddia da Sayın İmamoğlu’nun söz konusu teftiş talimatı içinde yer alan uygulamalar arasındadır. Teftişin bitmesi sonrası da kamuoyuna ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732