Erzurum Uçuş Merkezi Olabilir

Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Havalimanı pistinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek sistem ve hava koşullarından dolayı uçuşan uçuş iptallerinin neredeyse sıfıra ineceğini söyledi.

Yayın: 12 Haziran 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 12.06.2019 20:46:22
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Manolya BULUT-PUSULA

Geçtiğimiz yıl 2026 Kış Olimpiyatları ev sahipliği adaylığından Erzurum’un çıkarılmasına sebep olan havalimandaki eksiklikler tamamlanıyor.

Yapılan çalışmalar sebebiyle Erzurum Havalimanı’nda uçaklar geçici emergency piste iniş yapıyor. Yaklaşık 24 milyon TL’ye mâl olacak çalışma ile pist yenilecek. Erzurum Valisi Okay Memiş, çalışmalar hakkında Erzurum Devlet Hava Meydanları İşletmesi Müdürü Muhammet Hanifi Fidan ve müteahhitlerden bilgi aldı. Kentteki sis probleminin çözümü için yapılacak CAT3A sisteminden de söz eden Memiş, “Karadeniz’de ve komşu illerde de çok sis oluyor. Dolayısıyla bu sistemin yapılması ile birlikte Erzurum’un bölgedeki pozitif üstünlüğünü tekrar ele alacağını düşünüyoruz. Hem turizm açısından hem de Erzurum’a seyahat etmek isteyen bütün yolcuların güvenliği ve konforu açısından önemli bir çalışma” dedi.

Sis sorunu bitebilir

Pistin yenilenmesiyle uluslararası büyük uçakların iniş yapabileceğini belirten Memiş, “Erzurum havalimanında yapılan çalışmayı bizzat yerinde görmek için burada toplandık. Malumlarınız olduğu üzere CAT3A sistemi uygulanacak Erzurum havalimanında. Türkiye’de Ankara, İstanbul ve İzmir’den sonra özellikle sadece Erzurum’da uygulanacak bir sistem. Ayrıca üzerinde bulunduğumuz pist beton olarak yapılmış, uçaklarımız beton piste iniş kalkış yapıyorlardı. Beton pistten ziyade petrol türevi malzeme ile 4 Km uzunluğunda ve 60 m genişliğinde uluslararası büyük uçakların inebileceği standartları son derece yüksek bir pist inşa ediliyor. Yaklaşık 24 milyon liraya mal olan bir proje. Müteahhit firma yakında asfalt dökümüne başlayacak akabinde de sisli havalarda dahi inişleri kolaylaştıran CAT3A dediğimiz sistem uygulanacak. Bu sistem ile 175 m sis tabakasına kadar uçaklar rahat iniş yapabiliyor” diye konuştu.

Ekime hazır olması bekleniyor

Yaklaşık dört ay sonra çalışmaların bitmesini hedeflediklerini aktaran Memiş, “Bizim ölçümlerimize göre Erzurum havalimanında en fazla 200 metreye kadar sis gözlendi. Dolayısıyla Erzurum’da sisli havalarda dahi uçaklar rahatlıkla iniş kalkış yapabilecek. Bu aynı zamanda bölgeye hizmet edilebilecek anlamına geliyor. Karadeniz’de ve komşu illerde de çok sis oluyor. Dolayısıyla bu sistemin yapılması ile birlikte Erzurum’un bölgedeki pozitif üstünlüğünü tekrar ele alacağını düşünüyoruz. Hem turizm açısından hem de Erzurum’a seyahat etmek isteyen bütün yolcuların güvenliği ve konforu açısından önemli bir çalışma. Allah nasip ederse Kasım ayına kadar bitecek fakat bizim amacımız Ekim ayına bütün çalışmanın bitirilerek sistemin hizmete sunulması. Şu anda geçici emergency pist dediğimiz pist kullanılıyor. İlerleyen günlerde çalışmalar nihayetlenirken tekrar geleceğiz, bizim için çok önemli bir çalışma. Sistem ve hava koşullarından dolayı oluşan uçuş iptallerinin neredeyse sıfıra ineceğini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gürcistan uçağının akıbeti

Van depreminde zarar görenler için yardım getiren Gürcistan’a ait olan ve meydana gelen kazanın ardından 8 yıldır Erzurum Havalimanı apronunda tamir için bekletilen uçağın akıbetiyle ilgili de konuşan Erzurum Valisi Okay Memiş şunları söyledi;  “2011 yılından beri bekleyen Gürcistan’dan gelen özel bir firmaya ait kargo uçağı ile ilgili yeni haberdar oldum bir çalışma yapacağız. Bu konuyu takip edeceğiz. Bizim daha güzel değerlerimiz var. Uçak olarak mı kullanırız başka türlü mü, farklı fikirler üzerinde bir değerlendirme yapılabilir. Örneğin Çankırı’da bir uçak kütüphanesi var, çok alakalı mı değil mi tartışılır bu. Balıklama atlayacağımız bir iş değil açıkçası. Önemli olan öncelikli olarak konuyu çözmemiz.”

Geçtiğimiz yıl yaşananlar

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nı başarıyla gerçekleştiren Erzurum,

2026 Kış Olimpiyatlarına evsahipliği için 2018 Mart ayında önerilmişti. Olimpiyat komitesi de Mayıs ayında kente gelerek incelemelerde bulunmuştu. 2026 için ayrıca Kanada’nın Calgary, Avusturya’nın Graz, İsveç’in Stockholm, İsviçre’nin Sion, Japonya’nın Sapporo, İtalya’nın Cortine d’ampezzo/Milano/Torino kentleri resmen aday olmuştu. Daha sonra Avusturya İsviçre ve Japonya adaylıktan çekilmişti. Türkiye’den “Evsahibi adayı” olarak, toplantıya katılmak ve gerekirse soruları yanıtlamak için Arjantin’e bir heyet gönderildi. Ancak Türk heyeti daha Arjantin’e varamadan Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantıyı yaptı, basın toplantısı düzenleyip “Erzurum’un elendiğini” dünyaya açıklamıştı.

Açıklamayı yapan Komite Başkan Yardımcısı Juan-Antonio Samarancch Jr, Erzurum’da iletişim, ulaşım ve havaalanlarının “biraz sıkıntılı” olduğunu söylemişti.

2026 Olimpiyat oyunlarının Kanada, İsveç ya da İtalya’dan hangisine verileceği Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin bu yıl yıl Eylül ayında yapacağı toplantıda kesinleşecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732