Erzurum ‘da Fırsatçıların un fiyatlarına yaptığı fahiş fiyat artışları fırıncıları isyan ettirdi.

Merkez Parti Aziziye İlçe Başkanı, aynı zamanda fırıncı bir esnaf olan Yavuz Sarı, Fırsatçılık yapan Un şirketlerine isyan etti. Sarı, Erzurum ‘da Esnaf arkadaşlarımın tamamı, un fiyatlarından müzdarip, 2019 Temmuz ayında 70 lira olan bir çuval unun 125 liraya fırladığını anlatan fırıncılar, bu durumun fırsatçılardan kaynaklandığını, Euro veya dolar ile hiçbir ilgisi olmadığını anlattı.

Yayın: 20 Ağustos 2020 - Perşembe - Güncelleme: 20.08.2020 12:03:08
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Sarı; Dolar ve Euro kurundaki dalgalanmalarla birlikte her ay zamlanmaya başlayan unun çuvalı, son olarak 125liraya kadar ulaştı. Erzurum da uzun yıllardır fırıncılık yapan, Yavuz sarı geçmiş ayın faturaları ile un fiyatlarındaki fahiş artışı gözler önüne serdi. Son 2 ayda unun çuvalına 15 liralık zam yapıldığını ve bu işin fırsatçılığa dönüştüğünü vurgulayan Sarı bu fiyatlar ile fırıncıların yıl başına kadar dayanmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Fırıncıların suçlanmasının doğru olmadığını dile getiren Sarı; Biz 7’inci ayda 115 liraya aldığımız unu şuanda 125 liraya alıyoruz. Çuval başına 10 lira gibi büyük bir fark var. Her ay 5₺/10₺ adet haline geldi zamlar Bu fiyatlar da durmuyor. Bugün 125lira oldu, yarın 130lira olacak. Almış başını gidiyor. Kimse buna müdahale etmiyor. Şu anda vatandaşların bunu bilmesi gerekiyor. Bizlik bir şey değil bu, Fırsatçılık var bu işin içinde” dedi.

 

“ŞU ANDA FIRINCININ YILBAŞINA KADAR DAYANACAK GÜCÜ YOKTUR"

 

4 ayın 4’ünde aldığımız 100 liralık un, 7  ayın 21’inde 120liraya geldi” ifadelerini kullanan sarı, “Aslında burada fiyatın düşmesi lazım. Bakanlık açıklama yaptı, ihracatı durdurdu. Euro düştü, dolar düştü, faizler düştü. Ama una gelince, un düşmüyor. Zam istediğimiz zaman da Valilik el atıyor. ‘Ekmeğe zam yok’ diyorlar.  

Şu anda fırıncının yılbaşına kadar dayanacak gücü yoktur. İnsanları bu ekmeği yemeye muhtaç edecekler. Bunu da fırsatçılar yapıyor, Bunun Euro ile, dolar ile hiçbir ilgisi olmadığı kanaatindeyim” dedi.

“UN ALAMAYAN ARKADAŞLARIM VAR"

Una gelen fahiş zamların durdurulması gerektiğini belirten Yavuz sarı aksi halde bu durumu fırıncıların kaldırma gücünün olmayacağını söyledi. Sarı konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Ekmeğe şu an yüzde 100 zam gelmesi gerekiyor, ama bu işi kurtarmaz. Un fiyatını durdurmak lazım. Yoksa benim ekmeğe 50 kuruş zam yapmam bu işi çözmeyecek. Yarın 130 lira yapacaklar unu. 10 günde ne değişti Türkiye’de? Şuanda iş, ekmeğe zam yapmaktan çıktı.

Bizim ekmeğe 25 kuruş zam yapmamız bunu kurtarmaz. 70lira ile aldığımız unun ekmek rayiç bedeli 1.25 kuruş 125 lirayla aldığımız unun ekmek rayiç fiyatı 75 kuruş bu bir zulümdür acilen çözüm bulunmalı fedakar ve emektar esnafımıza bunu reva görmek büyük bir haksızlıktır ve Biz Diğer masrafları  konuşmuyoruz. Şuanda fırıncılar bunu cebinden karşılıyor, ama fazla karşılayamazlar ki. Un alamayan arkadaşlarım var.

Biz şuanda buna bir çözüm Devlet büyüklerimizden istiyoruz. Biz un fiyatları bir sabitlensin istiyoruz. Her gelişte 5 lira, 10 lira zam olmaz. Eskiden 1-2 lira zam gelirdi. Ama şimdi 10-20-lira zam geliyor. Bunlar çok büyük rakamlar. Bunu fırıncının kaldırma gücü yok. İnsanları ekmeğe muhtaç etmesinler.”tabi ki milettimizin ucuz ekmek yemesini isteriz ama maliyetlerimiz her geçen gün yükseliyor buna acil bir çözüm getirilmelidir. 'diye konuştu'

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732