Emniyet, tartışma konusu olan bekçi maaşlarının ne kadar olduğunu açıkladı

Emniyet, bekçi maaşlarıyla ilgili başlatılan tartışmalara cevaben bir açıklama yaptı. Bekçilerin kolluk kuvvetleri arasında en düşük maaş alan meslek grubu olduğu belirtilen açıklamada, "Göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı 4.527 TL, lisans mezununun maaşı ise 4.534 TL'dir" denildi.

Gündem Yayın: 03 Şubat 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 03.02.2020 16:17:08
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Teklifi'nin geçen hafta İçişleri Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından, bekçi maaşları kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. Türk Polis Teşkilatı Emniyet Genel Müdürlüğü bu tartışmalara istinaden sosyal medyadan bir açıklama yaptı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarının farklı meslek gruplarının maaşları ile karşılaştırıldığı ve değişik yorumlara yer verildiği görülmüştür. Söz konusu haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur;

Bilindiği üzere kamu görevlilerinin sahip oldukları görev ve yetkileri, sorumlukları ve yükümlülükleri, çalışma koşulları, özlük hakları her meslek grubu için ilgili kanunlarda ayrı ayrı düzenlenmektedir.

Dolayısıyla diğer hususlara bakılmaksızın sadece eğitim durumları ve aldıkları maaş üzerinden kıyaslama yapmanın doğru sonuçlar vermeyeceği aşikardır. Bu yaklaşımla hareket edilirse aynı eğitim seviyesindeki tüm kamu görevlilerine aynı maaşın verilmesi sonucuna ulaşılması gerekmektedir. Oysaki aynı fakülteden mezun olan iki kişinin kamuda farklı pozisyonlarda istihdamı durumunda da özlük hakları bakımından farklılıklar bulunmaktadır.

"EN DÜŞÜK MAAŞ VERİLEN MESLEK GRUBU BEKÇİLER"

Çarşı ve mahalle bekçileri; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi kamu görevlileri olup, emniyet hizmetleri sınıfında, genel kolluk birimlerine yardımcı olmak üzere geceleri görev yapan ve vatandaşlarımızın huzur ve sükununu sağlayan silahlı kolluk görevlileridir.

Genel kolluk teşkilatı içerisinde yer alan diğer personel ile kıyaslandığında en düşük maaş verilen meslek grubu çarşı ve mahalle bekçileridir. Üstlendikleri sorumluluk ve yaptıkları görev bakımından yıpratıcı, bir o kadar da onurlu bir mesleği icra etmektedirler. Çarşı ve mahalle bekçileri, sürekli gece çalışmalarına ve güvenlik riski yüksek bir meslek icra ediyor olmalarına karşın çeşitli meslek gruplarına sağlanan fiili hizmet zammından da faydalanamamaktadırlar.

"LİSANS MEZUNU BEKÇİNİN MAAŞI 4.534 TL'DİR"

Medyada yer alan maaş hesaplamalarında çarşı ve mahalle bekçileri ve polisler için evli ve iki çocuğu olan personel maaşlarının, diğer meslek gruplarında ise bekar olan personel maaşlarının esas alındığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, değişik meslek gruplarına ödenen birtakım ek ödemelerin maaş hesaplamalarına dahil edilmediği görülmektedir.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin taban maaşlarına bakıldığında, öğrenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre diğer devlet memurlarına ödenen taban aylıklarıyla aynıdır. Farklılıklar ise, emniyet hizmetleri sınıfına ödenen fazla çalışma ücreti ve tayın bedelinden kaynaklanmaktadır.

Bu durumda, göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı 4.527 TL, lisans mezununun maaşı ise 4.534 TL'dir."

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732