ELİF NUR FIRAT KARALAR AVRUPA MOLEKÜLER BİYOLOJİ ÖRGÜTÜ GENÇ ARAŞTIRMACILAR PROGRAMI’NA SEÇİLEN İLK TÜRK BİLİM İNSANI OLDU

Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO) her yıl yaşam bilimleri alanında çalışan genç bilim insanları arasından seçtiği EMBO Genç Araştırmacılar Programı’na bu yıl ilk kez bir Türk bilim insanı kabul edildi. Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde kurduğu Hücre İskeleti Araştırma Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdüren Dr. Elif Nur Fırat Karalar, bu yıl EMBO Genç Araştırmacılar Programı’na seçilen 27 bilim insanından biri oldu.

Eğitim Yayın: 21 Kasım 2019 - Perşembe - Güncelleme: 21.11.2019 22:31:30
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Elif Nur Fırat Karalar, Hücre İskeleti Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirdiği çalışmaları dolayısıyla Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO- European Moleculer Biology Organization) Genç Araştırmacılar Programı’na seçilen ilk Türk bilim insanı oldu.

2000 yılından bu yana 400 bilim insanının seçildiği EMBO Genç Araştırmacılar Programı’na yaşam bilimleri alanında gelecek vadeden, üstün nitelikli ve uluslararası çalışmalarıyla öne çıkan henüz 40 yaşını doldurmamış bilim insanları seçiliyor. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, hücre bölünmesi ve iletişimde önemli rol alan hücre yapılarının oluşumu ve görevleri üzerine yürüttüğü çalışmalarıyla bu programa seçilen 27 genç yaşam bilimciden biri oldu.

Dört yıllık görev sürelerinin ikinci yılında her birine 15 bin euro ödül verilecek genç araştırmacılar, daha fazla mali destek alabilmek ve konferanslara katılabilmek için fon başvurusunda bulunabilecek. Bu yılın Genç Araştırmacıları 15 farklı ulusu temsil ediyor. Programa bu yıl 229 geçerli başvuru yapıldı.

Dr. Elif Nur Fırat Karalar, EMBO Genç Araştırmacılar Programı’yla 129 kişinin dâhil olduğu Genç Araştırmacı ağına katılacak ve Ocak 2020 itibarıyla dört yıllık görevine başlayacak. Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü tarafından kendisine ve ekibine maddi ve pratik destek sağlanacak olan Dr. Elif Nur Fırat Karalar, bunun yanı sıra ağdan faydalanma fırsatına sahip olacak.

Bilimsel Mükemmellik ve Liderlik Sertifikası

EMBO Genç Araştırmacılar Programı’nın araştırma grubu ve kendisi açısından bilimsel mükemmellik ve liderliklerini ortaya koyan bir sertifika olduğunu vurgulayan Dr. Elif Nur Fırat Karalar şunları söyledi:

“Bilimde kadınların görünürlük sorunun hâlâ son derece hissedilir olduğu ve cam duvarların birçok alanda kadınların önüne çıktığı düşünüldüğünde üç çocuk annesi bir Türk bilim kadını olarak bu ödüle layık görüldüğüm için çok mutlu ve gururluyum. Çoğunluğu Türk öğrencilerden oluşan araştırma ekibimin de destekleriyle bilime yaptığım katkıların bu tür ödüllerle fark ediliyor olması çok gurur verici. Ödül kapsamında 4 yıl süresince ben ve araştırma ekibim EMBO ve Avrupa Moleküler Biyoloji EMBL laboratuvarının olanaklarından faydalanacağız. Bu olanaklar arasında seyahat desteği, kısa sureli araştırma bursları, konferans organizasyonu, araştırma fonu gibi destekler var. Dolayısıyla bu ödül bilimsel araştırmalarımıza önemli bir ivme kazandıracak ve araştırma grubumun, benim ve Türkiye’nin uluslararası bilimsel alanda görünürlüğünü artıracak.” ifadelerini kullandı.

Elif Nur Fırat-Karalar Hakkında

Bilkent Üniversitesi Genetik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra doktora çalışmasını UC Berkeley’de, doktora sonrası çalışmalarını da Stanford Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Elif Nur Fırat Karalar, 2014’te Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne katıldı ve burada kurduğu Hücre İskeleti Araştırma Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürdü.

Koç Üniversitesi Hakkında

1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 239 araştırma laboratuvarı, 23 araştırma merkezi, 5 araştırma ve eğitim forumu, 1 destek merkezi, 26 doktora, 32 yüksek lisans, 22 lisans programı bulunan Koç Üniversitesi'nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde %50’si burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi'nde öğrenim gören 7421 öğrenci bulunmaktadır. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 14.300 öğrenci mezun olmuştur. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye'deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer almaktadır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732