EDEBİYAT GÜNLERİ FİNALİNDE KILIÇDAROĞLU SÜRPRİZİ

Kitap kokusuyla deniz kokusunu buluşturan ‘8.Sarıyer Edebiyat Günleri’ Haydar Aliyev Parkı’nda yapılan muhteşem bir finalle son buldu. Etkinlikte Ahmet Ümit ve Hıfzı Topuz ödüllerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinden aldı.

Kültür Yayın: 30 Eylül 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 30.09.2019 19:12:03
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok şair, yazar, gazeteci, akademisyen ile edebiyatçıya ev sahipliği yapan ve tüm sanatseverleri Sarıyer’de buluşturan ‘Edebiyat Günleri’nin 8.si, yapılan final etkinliğinin ardından sona erdi. Halil İbrahim Özcan’ın moderatörlüğünde Güney Özkılıç ve Hakkı Ergök’ün konuşmacı olarak katıldığı “Sarıyer’de Nazım Hikmet İzleri” söyleşisiyle başlayan etkinlik, Ahmet Ümit’in “ Sıradışı Bir Roman Karakteri: Başkomser Nevzat” söyleşisiyle devam etti. Ahmet Ümit’in Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü, Hıfzı Topuz’un ise Onur Ödülü aldığı program sadece Türkiye’de değil tüm dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip olan Selda Bağcan konseriyle noktalandı. Etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. Ahmet Ümit ve Hıfzı Topuz'a ödüllerini veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hepimiz çocuklarımıza sanata saygı duymayı ve sanatla iç içe olmayı öğretmeliyiz” dedi.

 

NAZIM’A ŞİİRLER

Edebiyatımızın ustası Nazım Hikmet’in ülkeden ayrıldığı yer olan Sarıyer’de gerçekleşen “Sarıyer’de Nazım Hikmet İzleri” isimli söyleşide moderatör Güney Özkılıç ve Halil İbrahim Özcan, Nazım’ın hayatından kesitler ve Sarıyer’in hayatındaki izlerinden bahsetti. Oyuncu Hakkı Ergök’ün seslendirdiği Nazım şiirleriyle renklenen söyleşinin sonunda sahneye çıkan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Nazım’a Bir Güz Çelengi isimli şiiri okudu.

 

BAŞKOMSER NEVZAT SARIYER’DE

Ardından sahne “ Sıradışı Bir Roman Karakteri: Başkomser Nevzat” isimli söyleşisiyle ünlü polisiye yazarı Ahmet Ümit’in oldu. Usta isim romanlarının baş kahramanı Başkomser Nevzat karakterinin ortaya çıkış hikayesini konuklarla paylaştı. Edebiyatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşinin sonunda alkışlar tüm Sarıyer’de yankılandı.

 

BEYAZ MARTI AHMET ÜMİT’İN

İmza günleri, söyleşiler, Şiir Teknesi, şiir hatları, sergi ve konserlerle renklenen etkinliklerde Sarıyer Edebiyat Günleri ile özdeşleşen “Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü” de sahibini buldu. 2014 yılından bu yana verilen “Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü” Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Vedat Türkali, Murathan Mungan ve İnci Aral’ın ardından bu yıl Ahmet Ümit’in oldu. Usta gazeteci – yazar Hıfzı Topuz ise etkinliğin onur konuğu olarak bu yıl ilk kez verilen onur ödülünün sahibi oldu. Ödülünü alan Ahmet Ümit, “Sanat yoksa umut yoktur, umut yoksa hayat yoktur” diyerek sanat ve edebiyatın önemine değindi.

ÖDÜLLER KILIÇDAROĞLU’NDAN

8. Sarıyer Edebiyat Günleri’nin finalinin sürprizi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Ahmet Ümit ve Hıfzı Topuz’a ödüllerini veren CHP Lideri, “ Gönlümden geçen şu: Hepimiz çocuklarımıza sanata saygı duymayı ve sanatla iç içe olmayı öğretmeliyiz. Sanatın ve sanatçının gücünü bilmemiz lazım. Politikacılar gelir geçer ama sanatçılar eserleriyle kalıcıdır. Sanatçının gücünü anlatmak için size okuduğum “Alexandre Dumas’ın Üç Silahşörler” kitabının ön sözünü paylaşacağım. Sanatın gücü budur. Yargıya rağmen, gazetenin patronuna rağmen sanatçı kazanmıştır. Sanatla siyaset arasında yakın bir ilişki vardır. Eğer siyasetçi sanata yakınsa etik kişiliği yüksek demektir. Eğer sanata yakınsa topluma bakışı farklılaşır. Bizlerde bunlar olmadığı için Türkiye bir türlü gelişimini tamamlayamıyor. Ama biz bunu kıracağız. Yaptığımız güzel şeylerin birinci adımını tamamladık. İkinci adımını da tamamlayacağız. Sizlerin ve sanatın gücüyle. Sanata ve sanatçıya sahip çıktığımız kadar demokrasiye de sahip çıkacağız. Çünkü, demokrasinin olduğu yerde sanatçı daha özgürdür. Hepiniz sanatla kalın” dedi.

 

ÖYKÜLER ÖDÜL ALDI

Sarıyer Edebiyat Günleri’nin final etkinliğinde Fakir Baykurt Öykü Yarışması’nı kazananlar da ödüllerine kavuştu. Ödül töreni öncesi konuşan Başkan Genç, Fakir Baykurt’u andı. 4 dalda 432 öykü ve 50 öykü kitabının değerlendirildiği yarışma sonucunda dereceye girenler, ödüllerini Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Işık Baykurt’un elinden aldı. Yarışma kapsamında “Fakir Baykurt Öykü Kitabı Ödülü” Bahar Yaka’nın Diablo’nun Günlüğü ve Gülhan Tuğba Çelik’in Evsizler Şarkı Söyler kitaplarına verildi.

USTA YAZARLAR İMZA GÜNÜNDE

Sarıyer Edebiyat Günleri’nin son gününde; Ahmet Ümit, Hıfzı Topuz, İnci Aral, Latife Tekin, Mine Söğüt, Sinan Meydan, Pelin Batu, Irmak Zileli, Serhan Asker, Ege, Kahraman Tazeoğlu, Onur Bütün, Yıldırım Kaya, Ayşegül Tözeren ve birçok isim okuyucularıyla buluştu.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732