Ebru Üçkardeş: “Engelliler Vebalı Değil!”

Eyüpsultan Belediyesi’nin Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezi (ESER), özel hayatlara dokunmaya devam ediyor. Özel eğitime muhtaç çocuklar ESER’de eğitim alıp sosyal beceriler kazanırken, aileleri de çocukları için her türlü fedakarlığı yapıyor. Şişli’den gelip ESER’de eğitim gören 25 yaşındaki Arda ve annesi de onlardan biri...

Sağlık Yayın: 26 Eylül 2019 - Perşembe - Güncelleme: 26.09.2019 13:55:26
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

2015 yılından bu yana Eyüpsultan Piyer Loti’de eğitimler veren ESER’de hayatını engelli çocuklarına adamış ailelerin başarılarına, yaşam mücadelelerine ve onların zorluklarla dolu hayat hikayelerine tanık olabilirsiniz.

Bugüne kadar birçok özel eğitim kurumuna giden Arda Üçkardeş de  mutluluğu ESER’de buldu.

Hayatını tek çocuğu Arda’ya adayan 55 yaşındaki Ebru Üçkardeş, oğlundaki rahatsızlığı ilk kez 1.5 yaşındayken fark etmiş. O zaman otizmli olduğunu bilmediğini hatta bu hastalığı hiç duymadığını belirten Ebru Üçkardeş, “Otizm o dönem ülkemizde de çok bilinmiyordu. İyi bir gözlemci olduğum için çocuğumdaki rahatsızlığı erken fark ettim ve ona göre bir yol çizmeye çalıştık. Bütün alternatif yolları, tedavi metodlarını denedik.” diyor.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, oturuyor ve iç mekan

ENGELLİLER VEBALI DEĞİL”

Çok zorlu süreçlerden geçtiklerini, yaş ilerledikçe sosyal iletişim bozukluğunun arttığını, engellilerin ötekileştirilmesinin kendileri ve çocuğu için çok üzücü olduğunu söyleyen anne Ebru Üçkardeş şöyle devam ediyor:

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor ve açık hava

“Ülkemizde engellilerin sorunlarıyla geçmişte bilinmeyen birçok şey vardı. Farkındalık yoktu. Şu anda biraz düzelme olmasına karşın yine çok fazla sorun yaşanıyor. Herkes bu konunun önemini biliyor ancak bu, davranışlara yansımıyor.

Engellilerin ötekileştirilmesi beni çok üzüyor. Engelliler vebalı değil. Engellilik bulaşıcı bir hastalık değil. Herkesin hakkı olduğu kadar engelli çocukların da hakkı var. Ama otizmlileri  engelliler bile kendi aralarında ayırıyorlar. O da beni ayrıca çok üzüyor.”

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

SEVGİ EN BELİRLEYİCİ ÖZELLİK”

Ebru Üçkardeş,oğlu Arda’yı yedi yıl önce yine Eyüpsultan Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren Şeker Hayat’a getirmiş. Burada eğitimlerin kaliteli ve hocaların sevgi dolu olması onu ESER’e yönlendirmiş. Üç yıldır ESER’de eğitimlere katılan Arda derslerini severek ve isteyerek takip ediyor. Annesi Ebru Hanım da oğlunun aldığı eğitimden ve daha fazla sosyalleşmesinden dolayı oldukça memnun. Ebru Hanım ESER’den memnuniyetini şu sözlerle ifade ediyor:

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, iç mekan

“En alt birimden en üst birime kadar beni en çok cezbeden sevgi oldu. Süslü yapılar beni ilgilendirmiyor. Sevgiyle verilen eğitim bana göre çok daha başarılı oluyor. Burada çalışanlar çok sevgi dolular. Şişli’den buraya özellikle gelmemin nedeni buradakilerin sevgi dolu olması. Oğlumun mutlu olması her şeyden

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve iç mekan

önemli. Benim gözlemim buraya gelen hiçbir çocuk korkarak gelmiyor. Biz büyükler belki birbirimize rol yapabiliriz ama bizim çocuklarımız çok yalın. Ben buraya gelirken velileri değil çocukları inceledim. Çocuk korkuyor mu, çocuk korkuyorsa burada bir korku var demektir. Ama bakıyorum çocuklarımız çok mutlu geliyor. Benim için yeterli bir kriter bu. Özel eğitimden insanlar bile bana soru soruyor ben de ESER’i gönül rahatlığıyla önerebiliyorum.

Haftanın bir günü ESER’e gelen Arda hem müzik dersine hem de spor dersine katılarak fiziksel aktivitelerde bulunuyor.

AİLELER KAPANMASINLAR, YILMASINLAR HAYAT BİR MÜCADELE”

Engelli arkadaşlarıma ve ailelerine tavsiyem kapanmasınlar, yılmasınlar. Hayat bir mücadele, engel olduğu için değil. Hayatın her alanında mücadele var. Herkes bir kere mücadele ederken biz beş kere mücadele edeceğiz. Aramızdaki fark bu. Kimse evine kapanmasın okullar açılıyor. İyi yerler var. Hocalarla iş birliği içinde olurlarsa daha iyi şeyler yapılıyor. Tıpkı bizim burada yaptığımız gibi.

Zaman zaman engelli gruplar birbirimizi ayırıyoruz. Halbuki engel hepimizin engeli. Birbirimize şans tanımalıyız. Birbirimize destek olmalıyız.”

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, ayakkabılar, ev ve açık hava

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732