Doğalgaz Keşfinin Parasal Değerini En Yetkili İsim Açıkladı! Ekonomiye Dev Katkı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz rezerviyle alakalı tüm detayları anlattı.

Ekonomi Yayın: 21 Ağustos 2020 - Cuma - Güncelleme: 21.08.2020 22:54:26
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Bakan Dönmez keşfedilen 320 milyar metreküp doğal gazın ekonomik değeri ise toplam 65 milyar dolar olduğunu söyledi.

Fatih sondaj gemisinin çalışmaları ve bundan sonraki zamanda yaşanacak gelişmelerle alakalı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, merak edilenleri cevapladı.

Bakan Dönmez, tarihi keşfin ekonomik değeri toplam 65 milyar dolar olduğunu belirtti. Bakan Dönmez'in konuşmasından satır başları ise şu şekilde:

14 ay önce bu bölgede sismik araştırma çalışmalarına başladık. Yerin röntgenini çekiyoruz. Sonra da uzmanlarımız burada değerlendirme yapıyor. Potansiyel bölgeler belirlendikten sonra arkadaşlarımız buraya sondaj yapılması tavsiyesinde bulundu.

1400 METREDE 2 ADET GAZ AKIŞI GELDİ

2100 metre civarında bir deniz derinliği var bu bölgede. 1400 metrelik kazından sonra 2 adet gaz akışları gelmeye başladı. Teknik ekip bunları test etti. Basınç okumaları yapıldı. Ve biz bölgede gaz olduğu kararına vardık.

Hasretle beklediğimiz konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza söyledik. Bugünde müjdeli haberi Cumhurbaşkanımızın ağzından duyduk. 2004'yılından beri Karadeniz'de yabancı şirketlerle birlikte 6 tane derin deniz sondajı yaptık.

GAZIN DEĞERİ 65 MİLYAR DOLAR

Potansiyeli en yüksek bölgede ilk sondajımızı yaptık. Farklı yerlerde sismik çalışmalarımızı yapacağız. Bize yakın sahalarda keşifler oldu miktar düşüktü.

Hedefimiz açıklanan rakamın yukarı yönlü revizesi. Yeni kaynak bulamazsak bu gaz 7-8 yıllık ihtiyacı karşılar. Gaz ve petrol fiyatlarını bilmeden geleceğe dönük bir tahmin zor olacaktır.

Geriye dönük hesaplandığında gazın değeri 65 milyar dolar. Vatandaşların kullanacağı doğalgaz, ithal ettiğimiz gaza göre daha ekonomik olacak. Bundan sonraki işlerimiz, sondaj ve sismik faaliyetlerimizi kendi imkanlarımızla yapacağız.

İŞLETME TÜRKİYE PETROLLERİ TARAFINDAN YAPILACAK

Boru hattını ihale usulüyle yapabiliriz. İşletme, Türkiye Petrolleri tarafından yapılacak. Kaynaktan evdeki ocağa kadar yerli ve milli imkanlarla bu zamanı yönetecek güce sahibiz.

81 ilimizde doğalgaz kullanıyoruz. Dünyada bu şekilde şebeke genişleten başka bir ülke yok. Birçok malzemeyi yerli sanayi üzerinden yapıyoruz. Doğalgaz ve petrole 40 milyar dolar seviyesinde ücret ödüyoruz.  Bunları azaltacağız ve cari açıkta pozitif katkı sağlayacağız.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SON DURUM

2012 yılında kıta sahanlığımızı Birleşmiş Milletler'e bildirdik. Kıta sahanlığı ne demek; ana karada yer alan ülkenin deniz altında yer alan uzantısıdır. Bunu sınırlandıracak şey nedir karşı kıyıdaki ülke.

Kendi kıta sahanlığımızın dışında KKTC'den aldığımız ruhsat sahalarımız var. Onlarla yaptığımız anlaşma gereği, Türkiye Petrolleri bu alanlarda petrol araması yapabilir.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise, kendi münhasır ekonomik bölgesini ilan etti. GKRY'de ruhsat alanlarında hem Türkiye ile hem de KKTC ile zaman zaman çatışıyor. Orantısız olarak, yerleşik ülkeymiş gibi davranarak uluslararası hukuka aykırı olarak davranıyorlar.

Biz Rum yönetimi ne dediğine bakmaksızın hakkımız olan yerlerde aramalarımızı yapıyoruz. Yunanistan da kendi kendine bir deniz yetki alanı belirleyerek çalışma yürütmek istiyor.

Meis Adası bize 2 km mesafede, Yunanistan ana karasına 580 kilometre mesafede. Fransa bu süreçte başından sonuna kadar Yunanistan'ın yanında yer alıyor. Dünyadaki örnekler bizim tezimizi destekler mahiyette.

AKDENİZ'DE EN FAZLA UZUN KIYISI OLAN ÜLKELERDEN BİRİYİZ

Bizim güneydeki kıyı uzunluğumuz 1750 kilometre. Akdeniz'de en çok uzun kıyısı olan ülkelerden birisiyiz. Menfaat birliği yaparak Türkiye'yi oyun dışına tutma anlayışı var.

Milletimizin duası ve desteğiyle geri adım atmadık. Sonuna kadar haklıyız. Diyaloğa açığız kendi yetki alanımızı kimseyle paylaşmayız. Yunanistan, Mısır ile gitti anlaşma yaptı.

Haklı gözükmeye çalışıyorlar. Türkiye'de buna 'evet' diyecek bir yönetim ve lider yok. Son yıllarda Mavi Vatan kavramı gelişti. Bu sularda bizim hukuka saygılı olarak egemenlik hakkımız var.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732