CUMHURİYET BAYRAMI İSTANBUL GENELİNDE COŞKUYLA KUTLANDI

İBB’nin 28 Ekim’de Taksim ve Sultan Ahmet’te başlattığı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, 29 Ekim’de Üsküdar başta olmak üzere tüm ilçelere yayıldı. İstanbulluların ay yıldızlı bayraklarla büyüttükleri cumhuriyet ve demokrasi coşkusu meydanlara sığmadı. “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Demokrasi” ilkesi çerçevesinde yapılan etkinlikler, kutlamalar boyunca Ekrem İmamoğlu ile vatandaşların dilinden hiç düşmedi.

Gündem Yayın: 30 Ekim 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 30.10.2019 13:45:06
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Takip EtGoogle News

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamaları büyük bir coşkusu İstanbul’u kuşattı. İstanbulluları Cumhuriyet ve demokrasi değerleri etrafında birleştirdi. İBB’ye ait toplu taşıma araçları ücretsiz hizmet vermesi halkın etkinliklere katılımını kolaylaştırdı. Metro, otobüs ve vapur seferleri de kutlamalar düşünülerek uzatıldı.

     


Kutlamaların ikinci gününde etkinliklerin merkezinde Üsküdar Salacak sahiliydi. Üsküdar Meydanı’ndan Harem’e kadar trafiğe kapatılan geniş sahil yolunu hınca hınç dolduran on binlerce vatandaşın elindeki Türk bayrakları, alanı adeta kırmızı beyaza boyadı. Sahilde boş yer bulamayan vatandaşlar, çevredeki restoran ve kafeler ile denizdeki teknelerden şenliğe ortak oldular. Cumhuriyet ve demokrasi heyecanı, ellerindeki al yıldızlı bayrakları büyük bir coşkuyla sallayan vatandaşların gözlerinden okunuyordu.

    


Kurulan irili ufaklı sahnelerde gece boyunca devam eden müzik dinletileri, katılımcılara milli bayram kutlamanın hazzını yaşattı. DJ performansı ile başlayan coşku, İBB Kent Orkestrası’nın sahne almasıyla arttı. Ali Atay, Ata Türküleri ile geceye renk kattı. Başta Cumhuriyet valsi olmak üzere Moonstar Anadolu Dansları, break dans performansı, Swing İstanbul Lindy Hop dans performası gibi etkinler kutlamaları farklı bir boyuta taşıdı.

    
Şemsipaşa ve Harem’deki küçük sahnelerde de İBB Mehteran Takımı, İBB Türk Sanat Müziği Topluluğu, İBB Türk Halk Müziği Topluluğu, İBB Oda Müziği Topluluğu, Mazlum Çimen, Atılgan Nalıncıoğlu, Sanat Deliorman, BAU Polifonik Koro ve Pınar Günay dinleyicilerle buluştu.


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte etkinliğe katılarak Cumhuriyet coşkusuna ortak oldu. İstanbulluların İmamoğlu sevgisi, Başkan’ın meydana giriş ve çıkışında büyük yoğunluğa sebep oldu. Ulaşabildiği vatandaşların tek tek elini sıkıp selfie çektiren Ekrem İmamoğlu, çocuklara ayrı bir ilgi gösterdi. İmamoğlu çiftine edebiyatçı Sunay Akın ile İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan ve İBB Sözcüsü Murat Ongun da eşlik etti.

  


İmamoğlu: “Milli bayramları kutlamayı özlemiştik”


Salacak sahilinden geniş kalabalığa ve sosyal medya üzerinden milyonlara hitap eden Ekrem İmamoğlu, “Milli bayramları kutlamayı özlemiştik. Cumhuriyete sahip çıkmak, onu demokrasiyle bütünleştirmek demektir. İkisi bir arada çok güzledir. Onun için, ‘Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi’ diyoruz. 29 Ekim kırmızı çizgimizdir. 29 Ekim, özgürlüğe ve eşitliğe inanan, birlikte ve kardeşçe yaşamayı hedefleyen bu milletin en değerli, en anlamlı, en milli günüdür. 29 Ekim bizim birliğimizin, kardeşliğimizin, hep birlikte var oluşumuzun bayramıdır” diye konuştu.


Gecenin sonunda deniz yüzeyinde yapılan su, ışık, lazer ve pyro gösterisi ile Kız Kulesi açıklarında gerçekleştirilen havai fişek gösterisi, Cumhuriyet coşkusunu İstanbul semalarına taşıdı. Cep telefonlarına sarılan vatandaşlar, fotoğraf ve videolarıyla Boğaziçi’ne yayılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasını ölümsüzleştirdi.


Adalar’dan Eyüpsultan’a herkes aynı coşkuyu hti


Bu yıl ilk defa Adalar’dan Eyüpsultan’a ilçelere yayılan konserlerle cumhuriyet coşkusu 16 milyon yurttaş tarafından hissedildi. Adalar’da kutlamaların adresi, Golden Horn Brass nefesli beşlisi konseri eşliğinde Büyükada sahili oldu. Tuzla’da Gece Yolcuları, Ümraniye Meydanı’nda Fettah Can, Sancaktepe’de Elif Buse Doğan, Güngören’de Resul Dindar, Gaziosmanpaşa’da İlhan Şeşen, Eyüpsultan’da Fatih Erkoç, Çatalca’da Gökçe, Bakırköy’de ise Balık Ayhan, Fasa Fisa Orkestrası ve Dans Ekibi sahne alarak Cumhuriyet coşkusunu şehrin sathına yaydı.


Çatalca’da cumhuriyet coşkusu doruktaydı
 

İBB’nin 29 Ekim kutlamalarının merkezlerinden biri de Çatalca’ydı. Çatalcalılar, sevilen sanatçı Gökçe’nin konseri ile bayram sevincini yaşadı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki konsere Çatalcalılar yoğun ilgi gösterdi. Meydanı dolduran her yaştan insan, şarkı ve marşlara tek bir ağızdan eşlik etti.


Gökçe: “Bu yıl bayram gibi bayram yaşıyoruz”

Konser öncesinde basın mensuplarına konuşan Gökçe, herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, “Bayramımız bu yıl inanılmaz bir coşkuyla her yerde, çok güzel kutlanıyor. Çok mutluyuz, çok heyecanlıyız. Bu yıl hakikaten bayram gibi bayram yaşıyoruz” dedi.

Başkanlar birlikte sahneye çıktı
 

Hemşerilerinin cumhuriyet coşkusuna ortak olmak için alanda bulunan CHP Çatalca ilçe Başkanı Halil Muharrem Gök, Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’le birlikte sahneye çıkarak, Çatalcalıların Cumhuriyet Bayramını kutladı. Bu güzel organizasyon için tüm Çatalca adına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkürlerini ileten Gök, şunları söyledi:


“Atatürk Nutuk kitabını yazdıktan sonra Cumhuriyeti kime emanet edeceğiyle ilgili düşünceleri vardı. Sonunda Gençliğe Hitabesini yazdı. Yani Türkiye Cumhuriyetini gençliğe emanet etti. Bugün de 16 milyon İstanbullu, genç dinamik ve dürüst bir Başkan olan Ekrem İmamoğlu’na şehrimizi emanet etti. Bu doğrultuda Çatalca, Sayın İmamoğlu’na sevgilerini ve saygılarını sunuyor.”

Bakırköy’de tempo hiç durmadı
 

Bakırköy’de Cumhuriyet yürüyüşüne katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yürüyüşün ardından tören alanını ziyaret ederek meydanı dolduran coşkulu kalabalığa seslendi. Kaftancıoğlu, “Cumhuriyet; liyakattir, demokrasidir. Haydarpaşa Garı’dır, Sirkeci Garı’dır Cumhuriyet. Cumhuriyet özgürlüktür, eşitliktir, üretimdir” ifadelerini kullandı.


Fasa Fisa Orkestrası’nın Türkiye’nin her bölgesinden repertuarına aldığı ezgilerle şarkılar hep bir ağızdan söylendi. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği türkü ve halka oyunları ile duygu doruğa çıktı. Daha sonra sahneye çıkan Balık Ayhan, hareketli ritimlerle hem coştu hem de coşturdu.
 

Güngören’de kutlamalar erken başladı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının en yoğun yaşandığı ilçelerden biri de Güngören oldu. Kutlamaların, Haznedar 15 Temmuz Parkı’nda olacağını duyan, Bağcılar, Bahçelievler, Haznedar gibi çevre semt ve ilçelerden gelenler, konser alanını doldurdu. Etkinlik kapsamında konser veren Resul Dindar şarkıları ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Cumhuriyet kortejinin alana gelmesiyle birlikte 29 Ekim coşkusu Haznedar 15 Temmuz Parkı’nda doruklara çıktı. Kortejin ardından Karadenizli sanatçı Resul Dündar sahneye çıktı. Seslendirdiği İzmir Marşı büyük alkış aldı.


Vatandaşlardan İBB’ye teşekkür

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Güngören İlçe Başkanı Temel Akkoç, CHP Bakırköy İlçe Başkanı Asım Köksal Muş, CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve İYİ Parti Güngören İlçe Başkanı Ayhan Kurt, sahnede Karadenizli sanatçıya 29 Ekim etkinliğine katılımından dolayı çiçek takdim ettiler. İstanbul halkı senelerden sonra böyle duygu ve heyecan dolu bir 29 Ekim bayramı yaşadıkları için memnuniyetlerini dile getirip, İBB’ye teşekkür ettiler.

Eyüpsultan böyle cumhuriyet coşkusu görmedi

Eyüpsultan’daki Osmanlı Park, çevre ilçelerden her kesimden gelenlerle birlikte, bu 29 Ekim doldu taştı. Birbirlerinin mutluluğuna ortak olan yurttaşlar, Fatih Erkoç’un ölümsüz şarkılarıyla unutulmaz bir bayram coşkusu yaşadı. Ay yıldızlı ve Atatürk fotoğraflı kırmızı beyaz tişörtler giyen katılımcılar, bayram yerini adeta bir gelincik tarlasına çevirdi. Düzenlenen fener alayının bitmesinin ardından kutlamalar daha da kalabalıklaştı. Meşaleler ve sallanan bayraklar, coşkunun dışavurumunun en göze çarpan simgelerinden oldu.
 

Fatih Erkoç: “Yaşasın cumhuriyet, yaşasın demokrasi”
 

Unutulmaz şarkılarıyla bir döneme damgasını vuran Fatih Erkoç sahne Eyüpsultanlılara muhteşem bir konser verdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Cumhuriyet ve demokrasinin yan yana durduğunda ne kadar güzel olduğunu hepimiz biliyoruz” mesajı okuyan Erkoç, büyük bir coşkuyla “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Demokrasi” diye haykırdı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732