CHP’li Vekil Tanal, THY’nin Erzurum’a ayrımcılığını Meclis’te şikayet etti

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU’NA ERZURUM ŞİKAYETİ İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Erzurum’da uçak biletlerinin yükselmesiyle ilgili hem soru önergesi verdi hem de THY’yi Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

Yayın: 15 Ağustos 2019 - Perşembe - Güncelleme: 15.08.2019 16:30:04
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Türk Hava Yolları’nın (THY) Erzurum’a yönelik politikasına bir tepki de CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’dan geldi. Erzurumlu vatandaşların kendisine ilettiği şikayetler üzerine THY yönetimini eleştiren Tanal, Twitter hesabı üzerinden “THY, Erzurum’a çifte standart mı uyguluyor? Uçak bilet fiyatları fahiş oranda arttı. Ayrıca uçak seferlerinde azalmaya gidildi. Hatanızdan dönün. Erzurum halkının yanındayız. Bu konunun takipçisi olacağız” paylaşımını yaptı.


CHP’li Tanal, konuyla ilgili bir yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verirken, bir yanda da Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurarak THY’yi şikayet etti.

TURİZME DARBE VURULUYOR
Tanal, Kamu Denetçiliği Kurumu’na sunduğu dilekçesinde, 2019 yılında 1 milyon turiste ulaşmayı hedefleyen Erzurum’un THY’nin yanlış politikaları yüzünden zarar gördüğüne dikkat çekti.  
Dilekçesinde Erzurum’un tarihi mekanları, doğal güzellikleri ve özellikle kış tesisleri ile tartışmasız bölgenin turizm başkentlerinden biri olduğunu belirten Tanal, “Ancak şikayete konu kurumun (THY), yüksek ve hatalı bilet politikası şehrin cazibesinin azalmasına, insanların ulaşım imkanları daha ekonomik yerlere yönelmesine neden olmaktadır. Anılan bu durum iç ekonomide Erzurum’u vurduğu gibi özellikle kış turizminde ülkemizi tercih edecek olan birçok yabancı turistin başka ülkeleri tercih etmesine, bu da dış ekonomide ülkenin güç kaybına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.


YOLCU SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Bilet fiyatlarının artması nedeniyle yolcu sayısının azaldığına dikkat çeken Tanal, şöyle devam etti: “2018 yılı Haziran ayında Erzurum’da iç hatlar yolcu sayısı 737 bin 505, dış hat yolcu sayısı 6 bin 516 olurken, bu yılın Haziran ayında iç hat yolcu sayısı 530 bin 374’e, dış hat yolcu sayısı da 3 bin 561’e düştü. Yani geçen senenin aynı dönemine göre dış hat yolcu sayısında yüzde 45’lik bir düşüş görüldüğü Erzurum’ da , genel toplamda yüzde 28’lik bir yolcu kaybı yaşandı.Açıkça gözler önüne serildiği gibi THY’nin fiyat politikası hem Erzurum’a hem de Türkiye ekonomisine zarar veriyor, bunun yanında kamunun üstün yararı göz ardı ediliyor. Bu durumun düzeltilmesi aynı zamanda hukuki bir zorunluluktur.” 

ANAYASA GEREĞİ FİYATLAR MAKUL SEVİYEYE İNDİRİLMELİ
Anayasanın “seyahat hürriyetini” güvence altına alan 23’ncü maddesinin yalnızca kişilerin seyahatlerine karışılmaması zorunluluğunu kapsamadığını vurgulayan Tanal, “Modern hukuk anlayışında devletin bir hususta engel teşkil etmemesi bu konudaki tüm sorumluluğunu yerine getirdiği anlamına gelmeyip söz konusu hürriyetin etkin kullanımını ve insanların bu hürriyete ulaşma biçimini korumak da devletin vazifesidir. Aksi takdirde insanların zaten ulaşamadıkları bir hususta devletin engel teşkil etmiyor oluşu ancak göstermelik bir koruma sağlayacaktır. Mevcut fiyat politikası ülkedeki ortalama maaş, insanların alım gücü ve enflasyon ile birlikte düşünüldüğü zaman dar gelirli kimselerin seyahat haklarına kısıtlama niteliği taşıdığı aşikardır. Fiyatların aşağıya çekilerek bu durumun önüne geçilmesi elzemdir” değerlendirmesinde bulundu. 

Tanal, dilekçesinde şunları dile getirdi: “Erzurum ilinin büyüklük ve nüfus olarak benzeri durumda olan diğer illerden farklı muameleye tabi tutulması, kurum tarafından ayrımcılığa uğraması, sefer sayılarının azaltılması, ekonomi koltuklarının yetersiz tutulması gibi hususlar birlikte düşünüldüğünde THY’nin eyleminin yukarıdaki nedenlerle hukuka aykırı tezahür ettiği tartışmasızdır.”

erzurumhabergazetesi

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732