Bilim Adamları: Koronavirüsün 15 Belirtisini Sıraladı

Bilim adamları Kovid-19 yenen hastaların aylar sonra bile yorgunluk, tat ve koku kaybı, baş ağrısı gibi semptomlardan etkilendiği ve bu kişilerin sayısının her geçen gün arttığını açıkladı. Araştırmacılar "Uzun süreli Kovid" olarak değerlendirilen durumda görülen 15 semptomu açıkladı.

Dünya Yayın: 09 Eylül 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 09.09.2020 19:32:08
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

Kovid-19'dan iyileşen binlerce insan, aylar sonra günlük hayatına dönmesini zorlaştıran semptomlarla mücadele etmeye devam ediyor.

Hastaların, kronik yorgunluk ve bilişsel problemlerin birçok semptomunu bildirmesiyle oluşan durum "uzun süreli Kovid" olarak adlandırılıyor.

Kovid-19 küresel ölüm oranı hala artıyor ve uzmanlar virüsün yan etkilerini anlamak için çabalıyor. Yakın zamanda Amerika'da yapılan bir araştırma, virüs sebebiyle hastaneye başvuran hastaların yüzde 75'i sorunlarla karşılaşmaya devam ettiğini ortaya çıkardı.

King's College London'da uzmanlar, 60 bin kadar hastanın üç aydır hala çeşitli semptomlar yaşadığını belirtti.

UZUN SÜRELİ KOVİD NEDİR?

Uzmanlar, 2020'yılın başında dünyayı hızla etkisine alan Kovid-19 yan etkileri de dahil olmak, hastalık hakkında çok fazla araştırılacak konu olduğunu açıkladı.

Doktor Ben Littlewood-Hillsdon, Kovid-19'un neden uzun süren bir hastalık olduğunun henüz anlaşılamadığını söyledi. "Uzun Kovid"in resmi bir tıbbi terim olmadığını, semptomları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi olarak tanınan iki haftalık semptom süresinden daha uzun süre devam eden kişileri tanımlamak için konuşma dilinde kullanılan bir terim olduğunu açıkladı.

KORONAVİRÜSÜN UZUN SÜRELİ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

500 bin İngiltere vatandaşının Kovid-19 uzun süreli etkilerinden muzdarip olduğunu belirten araştırmacılar, uzun süreli Kovid'in 15 semptomunu listeledi.
Grup, hükümetten bu durumdan etkilenen insanlara yardım etmesini talep etti. Kovid'in on beş belirtisi ve dikkat edilmesi gerekenler

1. SAÇ DÖKÜLMESİ

Yakın zamanda Kovid-19 yenen bin 500 kişinin katıldığı bir araştırmada, her dört kişiden birinin, saç dökülmesi yaşadığını ortaya çıkarıldı. Söz konusu durum, kafa derisinde olduğu gibi, kaş ve kirpik gibi vücudün diğer kısımlarında da görülebiliyor.

2. İSHAL

Haziran ayında Amerika resmi Kovid-19 semptom listesine ishali de ekledi. Bu semptom birçok insanın güçten düşmesine neden olarak, işe geri dönmesine engel olabiliyor.

3. YORGUNLUK

Bilim adamları, uzun Kovid hastalığından şüphelenilen insanların büyük bir çoğunluğunun, sürekli devam eden yorgunluk bildirdiğini ve bazılarının merdiven çıkmak gibi temel faaliyetleri bile gerçekleştirmekte zorlandıklarını açıkladı.

4. GÖĞÜS AĞRISI

Kovid-19, akciğerlere saldıran bir enfeksiyon olduğu için Kovid-19'a yakalanan bir çok kişinin göğüs ağrısı bildirmesi şaşırtıcı değil, uzun Kovid hastası birçok kişi merdivenleri çıkarken ya da yürürken göğüs ağrıları yaşadıklarını söylüyor.

5. UYKUSUZLUK

Mart ayında İngiltere'de yapılan bir araştırma kapsamında birçok kişi hastalığı yendikten aylar sonra pandeminin neden olduğu stres sebebiyle uykusuzluk yaşadığını açıkladı.

6. HALUSİNASYON GÖRME

Halüsinasyon, kişinin zihninin dışında var olmayan şeyleri görmesi, duyması, koklaması, tatması veya hmesi anlamına geliyor. Araştırmacılar söz konusu durumun ilaçlardan kaynaklanabileceğini söyledi.

Daha önce yapılan bir çalışmada, nörolojik rahatsızlıklardan muzdarip hastalarda bir artış olduğunu ve hastaların yüzde 36'sının nörolojik sorunlar bildirdiği ifade edildi.

7. AYAK PARMAKLARINDA BEZELER

Kovid-19 hastalarını tedavi eden sağlık görevlileri, insanların ayaklarında kabarcıklar ve mor lezyonlar geliştirdiği alışılmadık vakalar gördüklerini sürekli olarak bildirdi. Araştırmacılar, söz konusu durumun daha çok çocuklarda ortaya çıktığını söyledi.

8. ÜŞÜME VE TİTREME

Uzun süreli Kovid hastalarının belirtiği bir başka semptom ise sürekli üşüdüklerini hmeleri ve bu yüzden titremek zorunda kaldılar. Araştırmacılar üşümenin ateş sebebiyle ortaya çıkabileceğini söyledi.

9. RUH VE SİNİR HASTALIKLARI

Uzun süreli Kovid'den muzdarip birçok hasta hezeyan, kafa karışıklığı ve anksiyete htiğini bildirdi. Özellikle doktorlar, hastaneye kaldırılan şiddetli Kovid-19 hastalarıın sıklıkla "YBÜ deliryum" ismi verilen akut bir beyin rahatsızlığı geliştirdiğini açıkladı.

10. BİLİŞSEL SORUNLAR

Bilişsel sorunlar arasında hafıza kaybı, dikkatini vermekte zorlanmak ve başkalarını anlamakta zorlanmak gibi semptomlar yer alıyor.

Konuyla alakalı açıklama yapan doktor Littlewood-Hillsdon, "Bilişsel sorunlar Kovid-19 bilinen bir belirtisi olmasa da, beyin sisi, konsantrasyon zorlukları ve hafıza kaybının uzun vadeli etkileri olabileceğine dair artan kanıtlar var. Bunlar hem genç hem de yaşlı hastalarda bildirilmiştir."

11. SOLUNUM SORUNLARI

Kovid-19 akciğerlere saldırdığı için, hastaların solunum sorunları yaşama olasılığı oldukça yüksek. Çoğu hasta iyileştikten sonra bile nefes almada güçlük çektiği şikayetiyle doktorların kapısını çalıyor.

12. KAS VEYA VÜCUT AĞRILARI

Çoğu insan, spor salonunda uzun bir süre geçirdikten sonra kas veya vücut ağrısı yaşar. Ancak uzun Kovid'den muzdarip insanlar, bu durumu sıklıkla yaşıyor ve sandalyeden kalkmak gibi basit şeyleri yapmakta zorlanıyor.

13. KALBİN DAKİKADA 100'DEN FAZLA ATMASI TAŞİKARDİ

Yetişkinler için normal bir kalp atış hızı 60 ile 100 arasında herhangi bir değerdedir. Uzmanlar, bu kapsamda, virüsten iyileşen sporcuların ciddi ya da kalıcı kalp komplikasyonları ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

14. KUSMA

Virüsten iyileşen ve uzun süredir Kovid sorunu yaşayan kişilerin az bir çoğunluğu kusma yaşadıklarını belirtiyor.

15. KALBİN ATIŞ HIZI VE RİTMİYLE İLGİLİ SORUNLAR ARİTMİ

Aritmi durumda kalp çok hızlı ya da çok hızlı atıyor. Kovid-19 ağır geçirip yenen kişilerin belirttiği bu durum zayıf hasar görmüş bir kalbin neticesinde ortaya çıkıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732