‘Ben Kara Fatma’ Sahnede

Türk Tiyatro tarihinde ilk kez Milli Mücadele günleri ve Milli Mücadeleye katılan kahramanların anlatıldığı oyunlar serisi hazırlandı. İstanbul’da ilk sergilenecek oyunda ise Erzurumlu kadın kahraman Kara Fatma’nın hikâyesi tiyatroseverlerle buluşacak.

Sanat Yayın: 19 Aralık 2019 - Perşembe - Güncelleme: 19.12.2019 22:56:09
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Manolya BULUT-PUSULA

 Milli Mücadele’de önemli rol oynayan kahramanların anlatıldığı seri halindeki tiyatro oyunları İstanbul Tiyatro PAS grubu ve Eğitimci Sanatçılar Derneği Başkanı Mehmet Dağıstanlı ile birlikte hazırlandı. Cumartesi günü prömiyer yapacak olan tiyatro oyununda Erzurumlu üsteğmen Fatma Seher’in kahramanlığı sahnelenecek.

Biyografisinden çok etkilendim

‘Ben Kara Fatma’, ‘Ben Kazım Karabekir’, ‘Ben Hasan Tahsin’,’ Ben Fevzi Çakmak’,’ Ben Nezahat Onbaşı’, ‘Ben Nezihe Muhiddin’ gibi isimlerle seri şeklinde izleyici ile buluşacak olan tiyatro oyunlarının ilki ‘Ben Kara Fatma’ olacak. Erzurumlu kadın kahraman Kara Fatma’nın hikayesinden çok etkilendiğini söyleyen Dağıstanlı, “Kara Fatma’nın adı ilk kez Mart 2010 yılında, Erzurum Kalkınma Vakfı’nın girişimiyle, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Ercan Citlioğlu’nun verdiği konferansla duyuldu. O güne kadar ve o günden sonra da bu milli kahramanımıza pek fazla ilgi gösteremedik. Yıllar sonra İlknur Bektaş Kara Fatma’yı araştırdı ve biyografisini yazdı. Ben biyografiyi okuduktan sonra,’ Mutlaka bu milli kahramanımızın romanını yazmalıyım,’ dedim ve ikinci romanım olan, ‘Ben Kara Fatma’yı yazdım. Bununla da yetinmeyip ‘Üsteğmen Kara Fatma’nın adının Erzurum’da caddelere, meydanlara verilmesi için, heykelinin dikilmesi için dernek ve vakıflarla birlikte yetkililerle görüştük. Bunun yanında Kara Fatma’nın doğduğu yer olan Aşkale ilçesinde üç kez, Erzurum’da bir kez olmak üzere ve bütün ülkede yüzün üzerinde yerde: okullarda, vakıf ve derneklerde konferanslar verdim” dedi.

Dünya tanısın

Kara Fatma’nın Türkiye’de ve dünyada tanınırlığını artırmak için çalışma yürüttüğünü belirten Dağıstanlı, “Üst teğmen Kara Fatma’yı bütün Türkiye’de tanıtabilmek için bu kez hayatını anlattığım tiyatro ve senaryo çalışmalarına başladım. TRT’de bir yönetmen isteyince, 30 dakikalık belgesel bir senaryo teslim ettim. Devlet Tiyatrolarına ve İstanbul Şehir Tiyatrolarına, yine Kara Fatma’nın hayatının sahneye aktarıldığı oyunlar yazıp gönderdim. En son olarak tek kişilik “BEN KARA FATMA” tiyatro oyunuyla bu kez ‘Milli Mücadele’ serisi yapmaya karar verdik” diye konuştu.

Kara Fatma kimdir?

1888’de Erzurum’da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne’ye yerleşir. Sarıkamış’a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi’nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher’in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur. Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. “Kara” lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal’den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi’nde 300 kişilik birliği komuta eder. Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul’a yerleşen Fatma Seher, devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay’a bağışlar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955’te 67 yaşında İstanbul Darülaceze’de hayatını kaybetti.  Kasımpaşa’daki Kulaksız mezarlığına defnedildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732