Babacan: “İşkenceyi geri getiren iktidar olarak hatırlanmamak için sorumluları yargılayın”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Van İl Kongresinde konuştu. Babacan’ın gündeminde Van’daki işkence ve kötü muamele iddiaları vardı:

Gündem Yayın: 17 Kasım 2020 - Salı - Güncelleme: 17.11.2020 00:54:54
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Kamu gücünü kullanan kimse vatandaşa işkence yapamaz

Bugünkü iktidar, işkenceye sıfır tolerans ilkesiyle çıktığı yolda, işkenceciye sıfır ceza noktasına vardı. Bakın, polis karakolunda çekilen işkence fotoğraflarının ayan beyan servis edildiği bir ülke olduk. İşkence, adeta bir ceza politikası haline dönüştü. İnsan onurunu çiğneniyor. Kamu gücünü kullanan hiç kimsenin vatandaşa kötü muamele yapma hakkı yoktur. İşkence yapmak gibi bir hakkı hiç yoktur.

 

İşkence yapanlar kimden güç alıyor?

Son yıllarda Van’dan gelen işkence görüntüleri hepimizi derinden yaraladı. Üç sene önce mantar toplayan köylüler gözaltına alındı, köylülere işkence yapıldı. Ama gerçek ortaya çıktı. İşkence yaptıkları insanlar, mantar toplamaya giden köylülermiş. Peki özür dileyen oldu mu? Bu hatayı yapanlardan hesap soran oldu mu? Bu gariban insanlara işkence yapanlara göstermelik bir dava açtılar. Birinci derece mahkemesi, yargılanan sanık hakkında beraat kararı verdi. Bu kararı veren hakimler kimden güç alıyorlar? Peki o işkenceyi yapanlar kimden güç alıyorlar?

 

Servet Turgut’un ailesini ziyaret ettik, Osman Şiban’a telefon açtık

Biraz önce arkadaşlarımızla beraber Servet Turgut’un evini ziyaret ettik. Eşini, altı kızını, bir oğlunu gördük. Başsağlığı diledik. Aile gerçekten perişan. Mersin’de bulunan Osman Şiban’ı telefonla aradık, ona ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Son derece üzgünüz.

 

İşkenceyi sıfırlayacağız

Buradan hükümete sesleniyorum. Bugünlerde hukuk reformundan bahsediyorsunuz, “İnsan Hakları Eylem Planı” diyorsunuz. Açık çağrı yapıyorum: Haydi, hukuk devletinin gereğini yapın. Servet Turgut ve Osman Şiban’a yapılanları açığa çıkarın, sorumluları yargılayın. 64 yaşındaki bir insanın ölümünü her yönüyle açıklığa kavuşturmak zorundasınız. Gereğini yapmazsanız, bu millet sizi, “ülkeye işkenceyi geri getiren iktidar” olarak hatırlayacak. Biz işkenceyi sıfırlayacağız, bu uygulamalara asla göz yummayacağız.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732