Adalet Bakanlığı 70 ilde AGO kurulduğunu duyurdu! AGO nedir?

Adalet Bakanlığı tarafından 71 ilde cinsel istismar ve şiddet mağduru kadın ve çocukların ifadelerinin örselenmeden alınması için Adli Görüşme Odaları kurulduğunu duyurdu. Adli Görüşme Odaları sayesinde kritik durumdaki kişilerin ifadeleri mahkeme ortamı dışından sesli ve görüntülü bir şekilde mahkeme anında alındı.

Gündem Yayın: 02 Aralık 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 02.12.2020 18:38:52
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Şiddet ve cinsel istismar mağdurları için Adalet Bakanlığı, özel olarak kurduğu Adli Görüşme Odaları’nın (AGO) sayısı hakkında açıklama yaptı.

70 İLDE 86 ADLİYEDE AGO KURULDU

Adalet Bakanlığı bugüne kadar ülke genelinde 70 ilde 86 adliyede 90 AGO’yu hizmete sundu.

AGO’larda bugüne kadar 22 bin 150 görüşme gerçekleştirildi. Adalet Bakanlığı 2021 Ocak ayı itibariyle 22 AGO’yu daha hizmet sunulduğu bildirildi.

ADLİ GÖRÜŞME ODASI NEDİR?

Adli Görüşme Odaları, kırılgan grupların ifadelerinin alınması sırasında örselenmelerini önlemek amacıyla oluşturuldu.

Adalet Bakanlığı tarafından AGO'larla ilgili yapılan açıklamada, "Görüşme, gözlem ve bekleme olmak üzere 3 bölümden oluşan odalarda özellikle cinsel istismar ve şiddet mağduru kadın ve çocuklardan oluşan kırılgan grupların ifadeleri uzman adli görüşmeciler aracılığıyla fail ile yüz yüze gelmeden alınıyor. Hâkim ya da savcı tarafından sorulması istenen sorular, bu odalarda kulaklık vasıtasıyla uzmana iletiliyor. Uzmanlar sorularını mağdurların psikolojik durumlarını göz önüne alarak uygun bir dille aktarıyor. Uzmanın yaptığı ön görüşme ile kaygı düzeyi düşürülen mağdurun sağlıklı ifade vermesi sağlanıyor. Görüşme sesli ve görüntülü olarak Cumhuriyet savcısı, hakim ve avukatların bulunduğu mahkeme salonuna canlı aktarılıyor. Böylece mağdur ve şüphelinin yüz yüze gelmesi engellenerek mağdurların ikinci defa örselenmesinin önüne geçiliyor.  " denildi.

MAĞDURLARA İNTERNETTEN DE DESTEK SAĞLANIYOR

Adalet Bakanlığı, ayrıca kurduğu www.magdur.gov.tr internet adresiyle de süreçle ilgili her konuda bilgilendirme yapıyor. Bakanlık site aracılığıyla mağdur vatandaşları hakları konusunda bilinçlendiriyor. Sitede; başta cinsel suç mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, terör mağdurları ile çocuk ve kadın mağdurların yaşadıkları mağduriyet türüne göre, hangi haklara sahip oldukları, hangi hizmeti hangi kurumlardan alabilecekleri ve bunun için nasıl bir prosedür izlemeleri gerektiği konularında bilgiler veriliyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732